fbpx

Първа изложба и последен концерт за Рут Колева

Written by on 09/04/2023

Първа изложба и последен концерт за Рут Колева

Вълна от емоции предизвика новината за „последния“ концерт на Рут Колева. Очакваната дата е 17-ти май 2023г., мястото най-авторитетната зала „България“.  Събитието Рут анонсира чрез своя fecabook.

„Преди 20 години реших, че музиката е това, което искам да правя в живота си. Трябва да призная, че това беше бурно пътешествие. Последните няколко години бяха формиращи и променящи живота ми. Чувствам се пълноценна и вярна, чувствам се удовлетворена, но не жадувам за внимание и прожектори. Не желая да бъда в центъра на всичко. Да бъда на сцена и да изнасям концерти е моето най-щастливо време и пространство, моето убежище. Но имам нужда от промяна, от пренастройване. Това ще бъде последният ми концерт… в този вид. Или първият от многото. Не знам. Но съм спокойна, че съм намерила мир и знам какво съм. Този концерт ще бъде неповторим и особен. Без претенции и лъскави костюми. Без глупости. Просто музика.“

Но защото при Рут никога не е „просто музика“ събитието пристига с ексклузивен бонус за ценители. Феновете може да очакват лимитирана плоча по случай 10 годишния юбилей на албума R U T H. Винилът пристига в луксозно издание отново, след като спечели множество международни награди и продаде 30000 копия само в Япония.

ДИС/ХАРМОНИИ

Фотографска изложба на Рут Колева
5 – 23 април 2023

„Това ще бъде последния ми концерт…или първият от много, но ще бъде нещо което поставя край… надявам се и начало.“- споделя Рут

Преди музикалното събитие на сезона Рут е готова да демонстрира друга, непозната страна от своите творчески интереси. Нестандартният й поглед върху света ясно личи в кадрите на фотографската изложба „Дис/хармонии”.

 „Дис/Хармонии” е заснета с цифров и аналогов апарат. Снимките са избрани сред многото, не заради екзотиката на непознатата дестинация (Виетнам, Америка, Мексико, Япония и др.), а защото в тях Рут разпознава смисъл и връзка, намира странни аналогии между различни визуални елементи. Нейната фотография е пропита с чувство за хумор и усет към скрития ежедневен абсурд.

В първата изложбата на изпълнителката са включени фотографски серии на спящи пътници в японското метро, на деца в естествената им среда, било то сред джунглите на Лаос, Виетнам, в ромската махала в Сливен или в комуна в Дания. Пъстри хора участващи в прайд или просто ходещи по улиците на Ню Йорк. Част от тези персонажи са нарочно търсени, след внимателно проучване. Така е създаден и кадъра на виатнамски музикант без очи. Образът му разказва за последствията от Виетнамската война след употребата на химически оръжия.

Рут Колева запечатва лицата на обикновенните хора, в привидно-ежедневни ситуации. Зад тях е скрит проницателен психологичен поглед. Сякаш самата тя успява да види отвъд снимката, смисъла на житейската ситуация и достигне до онова, което е най-важното: до човека.

Животът е този, който подрежда образите.

Личната история на Рут и фотографията започва още през 2004 г. Тогава тя е едва на 15 години и търси начин да получи достъп до бекстейдж на музикални събития. След години, около образованието си по “Медии и комуникации” в Холандия, използва фотографията за да разкаже за социални явления, които привличат вниманието й. През последните години Рут снима по време на случайни или нарочни пътувания. Тя често, предварително проучва своите обекти, издирва ги, друг път импровизира в странни ситуации, водена от интуиция. Не се плаши от скъсяването на дистанцията, от това да насочи камерата си към лицата на непознати. Да започне разговор. Тя не режисира и не наглася кадрите. Животът е този, който подрежда образите.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.