fbpx

Владо Димов с благотворителен концерт за Синята църква

Written by on 04/04/2023

Владо Димов с благотворителен концерт за Синята църква

Изпълнителят Владо Димов организира благотворителен концерт в помощ на една от най-старите църкви у нас – храм „Св. Николай“, по известен като Синята църква, в с. Голема Раковица, Община Елин Пелин.

Църквата е строена през 1857 г. – преди повече от 160 години. Преживяла е Априлското въстание, когато селото е опожарено. Тогава храмът е бил превърнат в конюшня, по-късно пален, но не е изгорял. Преживява и бомбардировките по време на Втората световна война. В двора на църквата „Свети Николай“ се намира музей „Килийно училище“. Днес храмът е паметник на културата с местно значение заради уникалния си иконостас.

Жителите и общината от години се опитват да съберат средства за нейното реставриране. В тази кауза днес се включва и кадифеният глас на българската поп музика, който се е доказал с благотворителните си прояви през годините. „Иска ми се това да е кауза с име – „Бъдеще за миналото“, защото там е паметта, там е историята, там са корените и е нехуманно да ги оставяме на произвола на времето, когато можем да бъдем единни и да изградим мост между миналото и бъдещето“, споделя певецът. Според него светът един ден ще бъде пълен с лъскави и футуристични сгради, а тези свещени места ще събуждат у хората този интерес, който днес предизвиква откритието на фосили от динозаври.

Концертът ще бъде на 12 април от 18.30 ч на площад „Независимост“, гр. Елин Пелин. Той се реализира със съдействието на Община Елин Пелин и с подкрепата на Национален фонд култура.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.