fbpx

Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор: Посочването на името на автора на дадено произведение го индивидуализира и го прави специален

Written by on 03/01/2023

Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор: Посочването на името на автора на дадено произведение го индивидуализира и го прави специален

Упоменаването на авторството е чувствителна тема за един творец – това е нещо, което го индивидуализира и го прави специален. Нарушаването на едно такова право е свързано с изключително дълбока морална щета за творците. Това коментира в студиото на БНР – Програма Христо Ботев изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров по повод казус, свързан със заличаване на името самия автор при публичното му представяне.
През седмицата Иван Димитров участва в дискусия в предаването „Какво се случва“ с водещ Таня Димова и с участниците адв. Христина Георгиева и Лилия Харалампиева, сценарист и режисьор, в която се обсъдиха различните законови предпоставки за правата и задълженията на ползвателите на авторско съдържание.
Иван Димитров посочи, че дейността на Музикаутор е да представлява единствено имуществените права на авторите, тоест за да има легално ползване на музикални произведения, по закон техните ползватели трябва предварително и писмено да уредят авторските права и да заплатят възнаграждения за творците.
„В случай на установяване на неразрешено ползване, Музикаутор може да сигнализира Министерство на културата, което е контролен орган по Закона за авторското право и сродните му права, да извърши проверка, и да заведе дело. Въпреки това, в сдружението се стремим да се свързваме с ползвателите и да им предлагаме доброволно да уредят правата. Паралелно водим информационни кампании, в които да разясняваме необходимостта както за спазването на закона, така и зачитането на авторския труд“, коментира още Иван Димитров.
В предаването бяха засегнати още теми – в какво се изразяват правата на артистите (автори, изпълнители, продуценти и др.), какви са възможностите за защита при нарушаването им, както и кога трябва да се обърнем към организациите, които отговарят за тяхното управление.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.