fbpx

Инициативата „Светилник“ дарява с нови химни столични училища

Written by on 15/09/2021

Инициативата „Светилник“ дарява с нови химни столични училища

Музикаутор, БТА и НМУ „Любомир Пипков“ обединяват усилията си в обща кауза в подкрепа на бъдещето на България

Стартира инициативата „Светилник“, чрез която ще бъдат създадени нови химни за столични училища. Това обявиха директорите на Музикаутор, Българската телеграфна агенция и Националното музикално училище „Любомир Пипков“ на съвместна пресконференция, която се проведе в Националния пресклуб в първия учебен ден.

„Целта на инициативата „Светилник“ е да обединява, да провокира творческото начало, да се обърнем към децата и към техните родители, към учителите и да изпратим един положителен сигнал към нашето бъдеще“, каза изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Той отбеляза, че през последните 10 години от Културния фонд на Музикаутор са отпуснати близо 2 млн. лева за създаване на нови български произведения. Сега в рамките на кампанията Музикаутор ще отпусне 25 000 лева от своя фонд, с които ще бъдат създадени пет авторски химна за столични училища, които нямат свои собствени. „Така ще можем да реализираме един професионален продукт, който може да се ползва много години напред“, коментира Иван Димитров. 

Директорът на НМУ „Любомир Пипков“ Столина Добрева сподели радостта си от това, че училището ще вземе активно участие в кампанията. Оркестърът на НМУ Младежка филхармония „София“, заедно със своя диригент маестро Славил Димитров, и подпомогнат от училищата, за които ще бъдат създадени химните, ще изпълнят заедно произведенията. След това те ще бъдат записани в студиото на музикалното училище. Създадените химни ще бъдат представени с изпълнения на живо в рамките на концерт в края на тази учебна година. 

От своя страна генералният директор на БТА Кирил Вълчев подчерта, че ролята на обществената институция е да направи тази кампания максимално видима, тъй като мисията на БТА е да популяризира книжовния български език, националните традиции и култура. Заедно с това БТА ще осъществи и заснемането на клипове към училищните химни.

Кирил Вълчев отвори кампанията към всички български училища, които имат възможност и могат да представят свой химн, като за тази цел организациите ще създадат онлайн платформа, в която училищата и химните ще бъдат популяризирани. „Голямата цел е училищата в България да запеят“, каза още генералният директор на БТА.

До края на месеца ще бъде разпространена информация до всички столични училища с необходимите документи, а от 1 октомври – Международния ден на музиката, те ще могат да заявят своето желание за участие в инициативата.

Общият стремеж е за устойчивост на проекта, така че той да се разгърне в национален мащаб и да продължи своята мисия за подкрепа на културното развитие на България. Ето защо инициативата е отворена за партньори, които също се идентифицират с тази цел и с чиято помощ биха могли да бъдат създадени още химни.

Гледайте пресконференцията на сайта на БТА: http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_o723vu16


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.