fbpx

Жоро от „Остава“ – сблъсък на световете

Written by on 07/12/2019

Жоро от „Остава“ – сблъсък на световете

СГеорги Гергиев – китариста на група „Остава“, се срещаме в кафето на тенис кортове в центъра на София, докато той прехвърча по диагонал през столицата, пише „Монитор“. Тъкмо е оставил 4-годишната си дъщеря на детска градина, отделил е час за спорт, за да не е „от колата на работа“, и излита към една от националните телевизии, където се труди като саунд дизайнер. Всичко това се случва до 10 сутринта – часът, в който трябва да е на работното място. Е, намери време за едно топло кафе и да разкаже 2 – 3 нови неща около себе си.

Добре че говори бързо, че преди да включа записа, се посмяхме и с няколко домашни неволи на тема „детска градина“ и готвенето с моркови. Последното се оказало забавно, докато не го вкарало в неудобната ситуация да се чуди как да свири, след като почти е отрязал върха на средния си пръст на дясната ръка, а на следващата вечер го чакаше първият голям концерт на страничния му проект – групата Homeovox, на който излизат за сефте като титуляри.

Отстрани изглежда, като че ли живее в пералня, на която центрофугата е блокирала и работи постоянно. Гледам освежената му от душа след тениса физиономия и се чудя: Как човекът, който може да види света като „поля от слънчогледи“ (първия хит на „Остава“ от 1994 г., издаден в дебютния албум на групата „Пинг-понг“ от 2000 г.), успява да се справи с тази реалност?! „Единственото, което ме запазва, е все повече да опростявам нещата. Дори понякога си създавам нарочно някакви спасителни острови на изолацията от външния свят, като да се видя с приятел, да отидем някъде с децата през уикенда. Трудно е да съм между тези два свята. Сблъсъкът им е ежедневен, във всичко и по всяко време. Уморително е. Затова човек не трябва да усложнява живота си със сложни разсъждения, защото може да те побъркат“, признава Жоро, докато отпива от фреша от портокал с нар и гледа леко объркано от екзистенциалните въпроси в 9 сутринта. Такъв спасителен остров е и музиката, която прави постоянно. И ако не му стига в „Остава“, прави я

с другата си група – Homeovox

или пък с младите банди от независимия си лейбъл, който носи същото име. Философията му е „просто да дава“. „Никога не съм съжалявал, ако съм се раздал повече. Никога не го пресмятам. Никога. Винаги има вариант да получиш заслуженото, дори да не е от същото място, където си дал. Това ме крепи – балансът“, допълва китаристът, който стои зад едни от най-красивите рок песни в последните повече от две десетилетия.

Тенисът е точно този баланс за тялото му и го обсъждаме, докато пали цигара с усмивка. Постепенно навлизаме в света, който му е комфортен, в който диша ноти и плува сред стихове. За пръв път от доста време с „Остава“ изкараха официално ново парче – „Саботаж“, което е повече от добро – общо мнение на фенове и критика. Но в една от най-добрите ни банди в последно време нещата вървят бавно (групата не за пръв път има дълъг период на творческо затишие, след което излиза още по-силна), а Жоро трупа вдъхновение под формата на демозаписи от доста време. Така някак естествено се родил страничният му проект Homeovox (взел името на лейбъла му), който в момента е като дизелов двигател с 200 коня и бълва нова и качествена продукция. Последното, което изкараха, е парчето „Претенциозен“, което издърпа групата от клубния ъндърграунд и я прати директно в интернет мейнстрийма. „Радвам се, че хората усещат тази ирония и самоирония, която се опитах да вкарам в „Претенциозен“, доволен е китаристът. Видеото пък е дело на момчетата от handplayed, които сътвориха и клипа към „Тази песен не е за любов“ на Стефан Вълдобрев, начело с режисьора Васил Витанов. „Исках да няма тавтология – това, за което се говори в парчето, да не е същото на визуализация“, разказва Жоро за видеото, което в крайна сметка се върти около бутафорен образ на мачо с потник и горнище на анцуг и една каруца. Признава, че в началото сам се е стъписал от резултата, но от разстояние на времето е благодарен за провокативния резултат.

„Може да не са много, но има и такива хора, които търсят комуникация, в която хем да има закачка, хем да е насочена към тях като самопровокация. В България много ми липсва хората да се самопровокираме. Мисля, че това е много голям двигател“, пак клони към темата за световете Жоро, който с останалите музиканти от бандата планира първи албум идната пролет с подкрепата на Музикаутор.

Време им е за тава, все пак групата съществува от 2000-а. През 2001 г. с помощта на бас китаристa на Airbag Петко Славов, с когото са приятели от децата, защото са родом от един град – Казанлък, изкарват парчето „Само тя“. С времето се натрупва много материал, който Жоро измисля сам и се опитва да запише солово. „Стигах обаче до 70-80% и винаги нещо ми липсваше“, спомня си той. Така естествено – пък и в природата му е да е отборен играч – се събира със съмишленици и правят групата с Калин Петров („Акага“ и „Сленг“) на клавишните, Мартин Профиров (PIF) на барабаните и Боян Петков („Остава“) на баса. Всичко това съвпада с „тихия“ период на „Остава“ – 7-годишната пауза между Rock & roll song designers? (2008) и „Океан“ (2015). „Събрах групата, защото за мен истинската идея да бъдеш музикант е да представиш нещата на живо. Моите парчета не ми стоят да ги свиря само с акустична китара“, убеден е музикантът. А в крайна сметка не можеше ли някои от тези песни да бъдат направени за „Остава“? „И аз това се питам“, накратко отговаря Жоро, убеден, че част от творенията за Homeovox биха лепнали на основната му банда. След този въпрос следва кратка пауза и синтез на разсъжденията. „Има две причини – първата е, че всеки един музикант, който има дълга кариера и групата му по някакъв начин е успешна – има нужда от презареждане. Такива са соловите проекти. И второ – в „Остава“ винаги съм лобирал да имаме нова песен на 3-4 месеца и албум на 2-3 години, но това не се приема. Затова и събрах Homeovox”, напълно честен е китаристът и дава надежда за феновете, че със Свилен и момчетата ще изкарат скоро съвсем новото парче „Гений“, на което продуцент е Георги Станев, работил преди години с Gravity Co. (застана и зад „Саботаж“). До края на другата година се гласят и за цял албум. Така Жоро ще може да се похвали с две тави в една година с две различни банди. И за да не остане и доза съмнение у почитателите им, твърдо заявява: „За мен „Остава“ винаги е била номер едно. Тя ми е като дете – не можеш да го оставиш!“

И ако мислите, че две групи са достатъчно на Жоро, само пребройте колко млади банди има в лейбъла си. Ще ви подскажа – част от имената, които е взел или са били някога под крилото му, са Hayes&Y, с които стартира, Bears and Hunters, които за нещастие вече не съществуват, новите звезди Innerglow и нестандартните Jin Monic. “Мъжете като станат на 40, се опитват да правят някаква глупава равносметка на живота си. Тогава си казах, че явно цял живот ще се занимавам с музика, но сигурно невинаги ще искам да свиря. Може пък да се пробвам да намеря артисти и това да стане бизнес“, връща лентата назад той и гръмко се засмива с репликата: „Сега вече знам, че от това бизнес не става!“

Но… и това не успява явно да запълни денонощието на Жоро, защото последното, с което се е захванал, е музиката на най-новата постановка на Хасковския театър „Януари“ по Йордан Радичков, която ще се качи на сцена точно в първия месец на 2020 г., а в нея освен Явор Бахаров ще греят и композициите на китариста. „Жена ми ми подари укулеле. И то ще влезе в музиката“. Дъщеря му също изпитвала жив интерес към малкия инструмент. Израснала сред китари, усилватели и музикантите – приятели на баща й, тя приема артистичната атмосфера като съвсем нормален начин на живот. Това важи и за големия син на Жоро, който в момента е на 10 и е потънал в дебрите на бийтбокса – „върви из стаите и издава звуци“, смее се гордият татко. „Децата ми промениха живота, накараха ме да се съобразявам с някои неща. Това много облагородява!“, заключава той, докато бързо събира ключове и дрехи, за да влезе в центрофугата си (в случая софийския трафик) и да се гмурне в реалността на ежедневната работа.

Снимка: Александър Бенев, Кадър от най-новия клип на Homeovox “Претенциозен”

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.