fbpx

Мария Илиева изкачи фолклорен връх в НДК

Written by on 23/10/2019

Мария Илиева изкачи фолклорен връх в НДК

Годината е 2009-а, мястото е централният площад на град Ловеч, събитието – Lovech Party Fest. Мария Илиева, спокойно се разхожда в публиката, спира при всеки, снима се, а минути след това се качва на сцената. Как звучи това момиче на голяма сцена! – казах си тогава и в главата си начертах светло бъдеще за нея. Десет години по-късно стоях в зала 1 на НДК пред сбъднатата Мария и се чудех какво още може да предложи тя на меломанското ми ухо, пък и на препълнената зала, която „изисква“ от нея винаги да бъде изненадвана.

След общо 18 години на сцена се оказа, че все още има лица, които този кадифен глас не е показвал и го направи в точното време и по правилния начин – на първия си самостоятелен концерт в зала 1 на НДК, преди вечер, заедно с майка си – Ваня Монева, диригент на едноименния хор народни певици, прославил ни по цял свят.

Не е новост, изпълнителката на „Нищо“ да излезе на една сцена с човекът, която и е предал по кръвен път толкова талант. Новост е предизвикателството, което Мария пое – да пее заедно с феноменалните гласове на хористките. Точно там тя сложи и най-високата точка на концерта си, който е и последна спирка на националното й турне. Илиева изви глас и то

с цялата фолклорна орнаментика

за „Лале ли си, зюмбюл ли си?“, а пълната зала стана на крака.

Минути преди това, беше стопила в червените кадифени седалки феновете с изпълнение на може би най-силната си балада „Нека вали“, което посвети на покойния си баща Красимир Илиев – концертмайстор на Софийския духов оркестър и виртуозен кларнетист.

За двата часа на концерта, певицата показа колко добре може да контролира емоциите на цялата зала като ту караше хората да се отнесат в любовни блянове и размисъл, тук дъх не им оставяше от танци. За второто адски и помогнаха част от дуетните й половинки през годините, които се появиха на живо. С Графа изпяха двата си големи хита „Чуваш ли“ и „Крадена любов“. Любо Киров по презумпция мирен не може да стои и накара всички да скачат на Alright, че дори организираха и надпяване в публиката. Към гостите се присъединиха Дидо и Митко Кърнев от D2, за да направят заедно на живо парчето „С теб научих как“, с което преди 7 години оглавиха инициатива за борба с насилието между децата. От Америка долетя големият глас Кийт Томпсън, за да се качи до Mария за една песен време, а именно за Truly, която двамата направиха през 2009 г, а парчето чудно

постла пътя на певицата към заветните върхове

През цялото време, пред многобройните видео стени, под разноцветните светлини, гърба на Илиева пазеха и едни от най-добрите ни музиканти. На китарата беше Жоро Янев, който е и музикален директор на събитието, по клавишите се разхождаше Милен Кукошаров, който преработи всички парчета на певицата за концерта, Мартин Ташев беше с тромпета си, Владислав Мичев се делеше между тромбон и синтезатор, Васил Вутев даваше ритъм от барабани, Пламен Денчев допълваше синтезаторите, заедно с Волен Милчев, които и припяваше от време на време, а Евден Димитров здраво стискаше баса. За кратък миг на наслада на сцената се качи и маестро Живко Петров, дългогодишен музикален партньор на Мария, с когото сътвориха може би най-нежния миг на вечерта – изпълнение на „Сама“ само с глас и пиано. Илиева успя да изпее всички свои големи песни, които в края на миналата година събра в албум „Всичко – най-доброто от Мария Илиева“. От „Лунен сън“, през Mi Amor и „Нищо“ в биса, та чак до най-новия й сингъл Fuego се бяха настанили удобно в сетлиста на концерта, а дълго след като напуснаха залата, феновете си ги припяваха по централните софийски улици.

Иваничка Кючукова, Монитор

Снимка: Нели Куртева


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist