fbpx

Денис Касъмов: Българската музика продължава да разширява аудиторията си

Written by on 30/01/2019

Денис Касъмов: Българската музика продължава да разширява аудиторията си

Интервю за в. „Монитор“ на Иваничка Кючукова

 

 

– Здравейте, Денис. Скоро изтича крайният срок за кандидатите в третото издание на BG Music Festival. Какъв е интересът тази година?

 

– Сред кандидати има както съвсем млади изпълнители, така и утвърдени имена. Не искам обаче да ги издавам, защото 20-те финалисти ще станат ясни до 1 март и не знам кой ще влезе във финалната селекция. Фестивалът е за нова авторска музика, което ще рече, че дори и най-утвърдените имена като Криско например, може да участва, но с нова авторска песен. Миналата година за приз се бориха например Диона, Славин Славчев, Мойсей, Стивън Ачикор, редом с прохождащите артисти.

– Избрахте ли вече фестивалното жури?

– В първите две издания председател беше Орлин Горанов, който се надявам отново да го оглави. Той е доказан авторитет и много популярен и обичан артист, допринесъл много за българската музика. Останалите 4 члена ще гледаме да са от различните стилове.

– Какво ще се случи с победителя тази година?

– Не обвързваме победителите по никакъв начин с продуцентски договори. Това което получава всеки един участник, започва още с обявяването на 20-те финалисти. Правим доста мащабна рекламна и комуникационна кампания през различни канали. От март до юни им уреждаме участия в медиите, въртим песните им засилено във всички телевизии от медийното семейство, отделно им заснемаме специални лайв тв версии на песните, като събираме всички финалисти на хубава сцена с добро озвучаване и осветление. Точно тези видеа после въртим в ефир. На самия фестивал правим за тях по още едно видео с много камери, дрон и кран, които също качваме на висока ротация. След като раздадем наградите, без значение че фестивалът е приключил, продължаваме с рекламната кампания за победители. Целта ни е да дадем зелена светлина на българската музиката без да обвързваме никого по никакъв начин.

– Кои са най-големите трудности в реализацията на един такъв фестивал?

– Наистина е трудоемка задача, но е и мисия, кауза, която сме поели и ще продължим да следваме, защото виждаме, че младите артисти имат нужда от подкрепа и я заслужават. Има много талантливи изпълнители и автори, но няма много платформи, на които да стъпят и тяхното творчество да достигне до широката аудитория. Това е идеята и на BG Music Channel като телевизия. Затова и целият екип на медията работи по фестивала, а самата подготовка започва веднага след края на предишното издание .т.е. една година.

– Имате сериозен поглед и върху поп-фолк средите. Как виждате конкуренцията между стиловете?

– Честно казано поп-фолкът е най-слушан в България. Има пазарен дял от може би 50%, като другите 50 са за всички останали стилове. Това е и причината отстрани да изглежда лесно, въпреки, че никъде няма лесно. Просто по-голямата аудитория предполага по-голяма възвращаемост. В последните години обаче останалите стилове все повече набира скорост и да разширяват аудиторията си. Това, което наблюдавам е, как поп-фолкът се модернизира и няма нищо общо със старата чалга. А и все повече изчезва разделението между двата лагера. Като че ли се обединяват стиловете. Всички се ориентираха към регетон, денсхол, горещ ритъм така да кажа. Започват да звучат близко, няма и омраза между двата представителите на едните и другите, дори все повече правят колаборации помежду си. Тенденцията е да има ново разделение – модерна музика, без значение дали е изпълнена от поп-фолк, рап или друг певец, и такава, която не звучи модерно.

Денис Касъмов е основател и директор както на телевизия BG Music Channel, така и на фестивала BG Music Festival. Въпреки че баща му и чичо му са доайени в поп-фолка с техните компании Диапазон рекърдс и Ара, както и прилежащите им медии, още след гимназията младокът избира да работи с поп и рок изпълнители и основава първата си компания BG Music през 2009 г. Има задълбочен поглед и върху бизнеса в лекия жанр, но никога не е кръстосвал професионална шпага във фирмите на роднините си.

Над 100 кандидати в третото издание на BG MUSIC Festival

На 7 и 8 юни в Летния театър на град Сандански за трета поредна година ще се проведе BG Music Festival – единственият подобен форум само за нова авторска музика родно производство. Може би затова и интересът към конкурсната част на събитието е доста голям – вече има над 100 записали се. С опита от предходните две издание екипът на организаторите от BG Music Channel са решили да въведат и няколко промени през 2019-та. От четири, състезателните категории стават три. Електронната музика няма да има собствен раздел, а ще се бори редом с кандидатите за поп идол. Останалите две секции остават рок и хип-хоп и арендби. До 1 март петчленно селекционно жури, чиито имена се пазят в тайна, има за задача да избере 20-те финалисти,. И тази година състезателната част ще прелива приятно в живи изпълнения на някои от най-известните имена в родната музика, но гост-звездите за момента се обект на преговори.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist