fbpx

Честит рожден ден, Ваня Щерева!

Written by on 31/08/2018

Честит рожден ден, Ваня Щерева!

Ваня Щерева е българска актриса, певица и писателка, родена е на 31 август 1970 г. във Варна, където завършва Средното спортно училище „Георги Бенковски“ – специалност лека атлетика, висок скок.

След това една година е актриса в Шуменския театър, а следващата година е приета в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“ в класа на проф. Боньо Лунгов.

През 1996 г. Ваня Щерева завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов. В края на 2002 г. прави своя двоен дебют на театралната сцена – с пиесата „Кукувицата“ от Елин Рахнев. В нея играе централната роля, но е и автор на музиката към спектакъла, заедно с Георги Георгиев от група Остава.

Ваня Щерева е една от малкото певици, които създават сами песните си – музика и текст. Един от големите хитове на Атлас – „Играта свърши“, е по текст на Ваня. По нейни стихове са пели: Стенли, Ирина Флорин, Ирра, Антибиотика, Вили Кавалджиев и др.

Като певица Ваня Щерева става известна през 2000 г. с първата си песен „Портокалово момиче“. Следват хитовете „Само твоето име“, „Чай вместо лед“ и „Ще те купя“. Тези песни престояват над 7 седмици в класацията Топ 20 на телевизия ММ, както и в топ 50 на частни радиостанции.

През 2006 г., след напускането на тогавашния им вокал Момчил Караиванов, момчетата от „Мъртви поети“ канят Ваня да стане тяхна вокалистка. Така тя става вокал на нова група – Мачпойнт. Първият видеоклип на групата – „Тук е“, се излъчва циклично в музикалните медии през юли 2007 г. и в продължение на седмица заема върха на класацията Mad TV Top 10. Режисьор на видеоклипа е Руши Видинлиев.

През 2008 г. Щерева е част от журито на конкурса „Бургас и морето“. Става скандал. Оказва се, че много песни на известни певци и музиканти като Нона Йотова, Панайот Панайотов и Маргарита Хранова с песен на Тончо Русев не са допуснати далеч преди финала, а са дисквалифицирани още в предварителния кръг.

Ваня Щерева оценява само с една точка от възможни десет песента на Тончо Русев, като е обвинявана, че по този начин я е дисквалифицирала. В отговор Ваня Щерева заявява:

„Беше ми много смешно, когато чух, че аз съм скъсала Тончо Русев. Някои музиканти си мислят, че са абонирани за фестивалите. Няма вечни неща – и на най-добрия творец се случва да напише и недобри произведения“.

Нона Йотова пък обвинява организаторите на конкурса в корупция и непочтеност, а фестивала нарича „шибан“.

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.