fbpx

10-минутни аплаузи за примата Лили Иванова в Зала 1 на НДК

Written by on 09/12/2019

10-минутни аплаузи за примата Лили Иванова в Зала 1 на НДК

Мощ, сила и превъзходство – в тези три думи се събира първият от трите поредни концерта на Лили Иванова в НДК. В неделната вечер, сред софийските мъгли, като гръм гласът на примата прорязваше път и извън пределите на зала 1.

Малко повече от час и половина вечната певица изпълни с любов, толкова много, че

човек се чуди има ли още синоними на това велико чувство

с които може да бъдат написани нови текстове. Да, има. И препълнената зала ги чу с ушите си – последните песни на Лили, които, разбира се, са посветени на сърцето. Акцент очаквано беше „Севдана“, по музика на Георги Златев-Черкин и текст на Стефан Вълдобрев – най-новата продукция на изпълнителката, която даде име на последната й плоча с 10 неиздавани до момента парчета, както и на двоен диск, който включва селекция с допълнителни още 20 песни, лично подбрани от нея. Първите бройки от тях станаха притежание на феновете, дошли в НДК, които буквално ги разграбиха.

Вечерта започна с „Бурната рекла“ и проблеснали инициали “LI” на гърба на сцената, и продължи изцяло с най-новия репертоар на певицата, която даде урок на всички свои колеги, как след десетилетия шеметна кариера и стотици песни можеш да си в крак с времето, да не се облягаш за секунда дори на стари лаври и да вървиш нагоре, дори когато си се надигнал на пръсти на самия връх. А старите и вечни хитове…? Те са за разкош, за финал, тогава, когато публиката екзалтирано те моли да се върнеш на сцената за още малко. Те са за онези моменти, в които и самата Лили е подвластна на адреналина, точно както се случи на концерта й снощи. Примата захвърли обувките си в последните минути и се гмурна в публиката, а след това се върна на сцената още по-силна и не спря да тича и подскача от единия до другия й край в продължение на четири песни за бис. Снощи видяхме една различна Лили, пише „Монитор“.

Различна от последните години, в които свикнахме да я гледаме малко по-статична. Снощи се появи онова момиче, с неизчерпаема енергия, което иска да тича босо.

По традиция след всяко парче се покланяше пред авторите му и няма как да не забележим, че основен акцент в избора й за тази поредица концерти са стиховете, писани от Мартин Карбовски и Стефан Вълдобрев, с които Иванова направи добър тандем в последните години. Като всеки голям артист Лили знае, че едно шоу не е само пеене и свирене, но и цялостен продукт, който дава на хората. Затова всеки детайл беше изпипан. Както обикновено -минималистично осветление и реквизит, а акцентът беше само върху  нея. Тя не изневери на дългогодишния си избор на къса черна рокля, но този път беше намигнала с лека провокация в материята на дрехата си, която разкриваше безупречните й крака и чудесно резонираше на текста на „Дантелената примка на нощта“. Гърбът и пазеха обичайните заподозрени – Ангел Дюлгеров (китара), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов–Еко (бас), който беше контузен и с патерица, Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (барабани), ЛаТиДа (бековокали). За финал Лили избра изповедната „Присъда“ и вечните „Панаири“, с които завъртя шарено кречетало, и „Детелини“ – с нов доста по-фънки аранжимент. 10 минути на крака и с бурни аплаузи публиката не искаше да я остави да си тръгне, а примата само намигна: „Ами, елате утре!“

Тази и утре вечер предстоят още два концерт на Лили Иванова в зала 1 на НДК, които са напълно разпродадени.

Източник: Монитор

Снимка: Васил Къркеланов


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.