fbpx

Решено: „Евровизия 2019“ остава в Израел

Written by on 15/08/2018

Решено: „Евровизия 2019“ остава в Израел

Министерството на финансите в Израел и местната обществена корпорация за радио и телевизионно разпространение „Кан“ се споразумяха за 12-те милиона, които трябва да бъдат платени като гаранция за предстоящото издание на „Евровизия“.

Броени часове, след като министерството отказа да внесе парите, двете страни постигнаха съгласие, според което „Кан“ ще вземе кредит за внасянето на гаранцията, а правителството ще изплати сумата, ако корпорацията не съумее да я върне „заради непредвидени обстоятелства“.

Въпросните пари се дават от организатора на конкурса, който в случая е обществената корпорация за радио и телевизионно разпространение, която се финансира от данъци. Това бе и причината министърът на финансите Моше Кахлон заяви, че ако пожелае „Кан“ „може да преведе тази сума за минута“. Проблемът идва от регламента, който постановява, че ако държавата загуби домакинството си, губи и гаранцията. А е съвсем възможно това да се случи на Израел, защото веднага след като Нета Барзилай извоюва първото място с парчето си „Toy“ в Лисабон, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че конкурсът ще се проведе в Израел идната година, това предизвика протести. В следствие на недоволството беше решено да е в друг град, но все още не е известно кой.

Междувременно вторите на тазгодишната надпревара – Кипър, активно се гласят да домакинстват мероприятието.

Бюджетът на „Кан“ за „Евровизия 2019“ беше определен на 35 милиона евро, но в него не беше включена гаранцията от 12 милиона, която първоначално трябваше да бъде внесена до 1 август. Срокът беше удължен с две седмици и изтича днес. Корпорацията обоснова желанието си сумата да бъде поета от държавата с това, че иначе би се наложило да уволни стотици сътрудници.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.