fbpx

Авеню (Боби и Заки)

Дует Авеню е създаден през 1989 от Боби Иванчев и Заки Соколов. Преди издаването през 1995 на дебютния им албум „Въпроси” участват в различни фестивали и конкурси, където печелят награди както на журито, така и на публиката. През този период участват като гости в многобройни телевизионни и радио програми.
През 1994 БНТ започва излъчването на клипа на пилотния сингъл „Живели ли сме някога” преди от дебютния албум „Въпроси”. Клипът успява да се изкачи до 2-ро място в националната видео класация на БНТ и остава в класацията повече от 24 седмици. В края на февруари 1995 „Въпроси” вече е на музикалния пазар и още през първите седмици става ясно, че албумът ще има непредвиден търговски успех, което в края на годината се потвърждава от публикуваните годишни класации за продажби на българска музика. Българската музикална критика определи стила на албума като съчетаване на поп-рок музиката с романтиката на 90-те години.
Пускането в продажба на „Въпроси” е съпътствано с премиера на клипа на втория сингъл от него – баладата „Бягство”. Песента заема моментално първите места във всички радиокласации в страната и става един от трите най-големи хита за 1995 в България. Клипът се задържа в телевизионните класации повече от 56 седмици и през 1996. Първите два хита последвани от англоезичните „The Right Way” и „Tear Found On The Road”, обуславят търговския успех на албума „Въпроси”, който само до 1996 е продаден в 35 000 екземпляра. С това той става най-продавания дебютен албум на български изпълнител или група за 90-те години.
В края на 1995 Авеню са номинирани за националноите музиакални награди „Орфей“ в категориите за най-добър нов артист, група/дует на годината, хит на годината и клип на годината. Групата е поставена на първо място от читателите на специализираното музикално списание „Юнион медия“ в категорията „Клип на годината“ за клипа на „Бягство”, а песента е поставена на второ място в категорията „хит на годината“ на същото списание. През лятото на 1996 поради големия интерес към „Въпроси”, албумът бе преиздаден в нов вариант, като в него бяха влючени две нови песни – „Деца на нощта” и акустичната кавър-версия на безсмъртната „Knokin’ On Heaven’s Door” на Боб Дилън. В периода ноември 1996 – септември 1997 Авеню записват песните за втория си албум. Записите се извършват от собствената група на Авеню, в която влизат Димитър Паскалев, Димитър Кърнев, Стефан Попов, Иво Чалъков и Боби Струкански.
Някои от новите песни са пуснати преди излизането на албума по радиостанциите в страната и се посрещат от публиката с успех. Песента „Кръговрат” престоява три седмици на първо място в класацията на програма „Хоризонт“. На особен интерес от страна на слушателите се радват и „Лабиринт” и „Tonight”. В средата на записите Авеню се преместват в студио „Бел Епок“, за да довършат работата по албума с творческия тандем „Тибетски сърца“. С общата работа на екипа, състоящ се от Боби и Заки, музикалния продуцент Димитър Паскалев, Петър Дундаков и Николай Маджаров от „Тибетски сърца“, новият проект на Авеню добива своята окончателна новаторска форма. На 2 ноември 1997 излиза вторият албум на Авеню със заглавие „Лабиринт (…или за картата от лабиринта и това, което ни очаква след него)”. Излизането на албума е съпроводено от голям самостоятелен концерт на дуета в зала 1 на НДК. Публиката е очарована от техния нов музикален материал и сценично поведение. Специализираната музикална преса и критиката посреща „Лабиринт” изключително добре и в началото на януари 1998 той е обявен за албум на 1997 от програма „Хоризонт“ на БНР. Веднага след концерта си Авеню, заедно с режисьора Илия Бекиров, започват работа върху видеоклипа на първия сингъл от втория албум на Авеню, песента „Желание”
. В него са използвани кадри от концерта на дуета, и когато става готов в средата на януари 1998, той е посрещнат радушно от всички телевизионни станции в страната и моментално влиза в телевизионни класации като „Какафония“ и „Топ Видео“ на БНТ, класацията на Нова Телевизия в предаването „Как си ти?“. През април 1999 излезе и третия албум на Авеню – „Ремикси”. Боби и Заки се доверяват на Николай Маджаров-Файчето от „Тибетски сърца“ да ремиксира най-известните песни от първите им два албума и със сигурност може да се каже, че резултата е невероятен! Излизането е съпроводено с видеоклип към парчето „Спомен”. През лятото на същата година излиза и втория клип от албума – на латино микса на „Бягство”. През април 2000 Авеню печелят награда за най-добър клип на 1999 за клипа на песента „Спомен“ от годишните награди на музикалния ТВ канал ММ.
На 27 юни 2002 в кино клуб Ялта се състоя официалната премиера на четвъртия по ред, едноименен албум на Авеню. За пореден път тандемът, изцяло подкрепян от музикалния продуцент Димитър Паскалев – Давидъ, успява да създаде 12 съвсем нови композиции, като във всяка от тях ценителите на хубавата музика могат да открият себе си. И този път дуетът спазва традицията си автор на текстовете е Заки (с изключение на песента „Спри”, текст – Боби), а на музиката – Боби (с изключение на „Твойта игра”, „През твоите очи”, „Полет”, „Краят” в съавторство с Димитър Паскалев).
Цялостната концепция на албума, както и аранжиментите на всички песни са на Димитър Паскалев – Давидъ.
За изненада на почитателите на Авеню в този албум Боби и Заки са записали по едно самостоятелно парче. Пилотният сингъл е „Скрита самота” и в продължение на месец се излъчва ексклузивно в ефира на радио FM+. Към него са направени и ремикси от Gravity Co, Edit и DJ Kikk. Видеоклипът към парчето е режисиран от Виктор Чучков-син, а зад камерата е оператора Рали Ралчев. В продължение на 3 седмици „Скрита самота” оглавява международната класация на телевизия ММ – „ММ Топ 20“. В началото на месец ноември излиза вторият сингъл от албума – „Пропилени дни”. Към песента е заснет и видеоклип от режисьора Стоян Радев и оператора Владимир Михайлов, който отново се изкачва на до номер 1 в „ММ Топ 20“. В края на 2009 Авеню се завърнаха с нова песен – „Завръщане” и сборен компактдиск, съдържащ най-доброто от творчеството на дуета до момента.

На 18 януари 2018 година дует “Авеню“ представи най-новия си албум „Безвремие“. В проекта са включени 10 песни, създадени в периода 2015 – 2017 година, сред които композициите “Свобода“, “Спомни си ти за мен“, “Сънища без край“ с участието на Любо Киров , “До края на нощта“ с Васко Василев и, разбира се, едноименната “Безвремие“.

През 2107-а година Боби и Заки бяха членове на авторитетното фестивално жури на първия BG MUSIC FESTIVAL, който се проведе на 9 и 10 юни в гр. Санаднски.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.