fbpx

МУЗИКАУТОР стартира проект OpenMusEс 14 партньорски организации от Европа

Written by on 13/02/2023

МУЗИКАУТОР стартира проект OpenMusEс 14 партньорски организации от Европа

МУЗИКАУТОР подписа споразумение с 14 партньора – университети и организации от Европа, по проект OpenMusE за анализ на стойността на музиката и обогатяване на глобалните бази данни в индустрията. Тяхната цел ще бъде да подпомогнат заинтересованите страни и политици да планират, създават политики и предприемат действия, основани на реални данни, а европейската музикална екосистема – да функционира в конкурентна, справедлива и устойчива среда.

OpenMusE или Open Music Europe е първият проект с директно финансиране от Европейския съюз, в който участва българската организация на композитори и автори МУЗИКАУТОР. Той се реализира по рамковата програма HORIZON, а предвидените по него дейности ще се осъществят в периода 2023 – 2025 година.

Включването в OpenMusE е част от визията на МУЗИКАУТОР за интегритет на България с европейските ценности. Според организацията, ако държавите в Европа отдавна са дефинирали стремежа си към подобряване на инфраструктурата и базите данни в музикалната индустрия, за да дадат обективна оценка на нейната роля в икономическия живот, то това следва да се случи и в България.

„OpenMusE ще даде възможност на МУЗИКАУТОР за обмен на добри практики и know-how със SOZA, Словакия и ARTISJUS, Унгария – сродни дружества за колективно управление на права с над 100-годишна история“, посочи изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров по повод включването на организацията в проекта. Той коментира, че за МУЗИКАУТОР е съществен също опитът от чуждестранни изследователи и бизнеси с цел повишаване възнагражденията за правоносителите в България. „Заедно с това МУЗИКАУТОР ще работи за подобряване представянето на българския репертоар в дигиталните платформи, което да доведе до повишено предлагане на местна музика в тях“, разказа още Иван Димитров.

OpenMusE или Open Music Europe е първият проект с директно финансиране от Европейския съюз

Проектът OpenMusE е изграден в четири отделни, но взаимосвързани приоритетни оси – „Икономика на музиката в Европа“, „Музикално разнообразие и разпространение“, „Музика, общество и гражданство“ и „Иновации и тенденции на развитие“. Целта му е да идентифицира пропуските в данните и политиките на регионално и национално ниво и посредством прозрачни методи да бъдат създадени инструменти за тяхното събиране и анализиране.

Първата среща по повод старта на OpenMusE се проведе на 25-26 януари 2023 г. в Братислава, Словакия и в нея участваха представители на всички партньори, в това число и на МУЗИКАУТОР.

„Започваме този новаторски проект, проектът OpenMuse, който сме сигурни, че ще допринесе за оформянето не само на словашката, но чрез споделяне на опит и знания в цяла Европа, ще помогне за формирането на европейската музикална система през идните години“, посочи по време на събитието Томас Микс, член на Управителния съвет на SOZA, Словакия.

В проекта участват изследователи и заинтересовани страни от музикалната индустрия от 11 държави от Европейския съюз и Украйна, сред които Амстердамският университет, Нидерландия, Университетът на Турку, Финландия, Висшето училище „Санта Ана“, Пиза, Италия, Икономическият университет, Братислава, Словакия, неправителствени организации, компании, стартъпи и други.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.