fbpx

„Нова Генерация“ – мост между миналото и днес

Written by on 30/11/2019

„Нова Генерация“ – мост между миналото и днес

Определяният като бутиков концерт на „Нова Генерация“ е тази вечер, 30 ноември, събота, и ще се състои в Пространство 108. Залата побира между 450 и 500 души.

Горе-долу веднъж в годината свирим. Не може да ни видите всяка седмица, разказват от „Нова Генерация“ в предаването „Изотопия“ по БНР.

Планирали са 30 парчета, от които 5-6 са от последния албум. Всички останали са стари парчета, някои от които много отдавна не са свирени, издават от бандата ден преди концерта.

Повечето си звучат както някога, но доста осъвременени. Концертът обединява няколко музикални периода. Нещо като осъвременяване на миналото, защото, както казват от групата: парчетата са си там и просто трябва да бъдат изсвирени, а новите са съвсем нови и носят съвсем друго настроение.

Лятото на 1988-а е първата поява на „Нова Генерация“ на сцена, припомнят си днес участвалите тогава. Помнят и това как една от първите им изяви с конкурсен характер завършва с 9 отличени групи от общо 10, а десетата – „Нова Генерация“, остава „наказана“  заради текстовете на песните.

31 години оттогава сме компилирали клип със снимки от онзи фестивал, запечатали първата поява на групата и солидарния протест на всички групи, които не се съгласиха с комисията и направиха общо парче в защита на „Нова Генерация“ – прецедент за рок сцената ни, защото няма друг такъв случай, казват от „Нова Генерация“.

Признават, че ако зависи от най-върлите фенове, трябва да си останат там, в онова време и въобще да не се развиват повече.

Как провокират днес и провокират ли, търсят ли нотката на протеста? Отговорът: времето си носи музиката, днес да правиш това нещо, по този начин да се роди, би било странно да се случва.

Винаги ще бъдем алтернатива – обединяват се обаче около това. Появява се нова генерация фенове на „Нова Генерация“ – с това могат да се похвалят днес. Много от новите фенове откриват за първи път групата, текстовете, музиката. Оценяват, че публиката на концертите им е от 16 до 60+ и че имат фенове под 18, които знаят всичките им текстове наизуст.

„Нова Генерация“ ще остане автентична група, без аналог. „Има магия, която не може да бъде сравнена с нищо друго“, думите са на Александрина, която е родена след появата на групата, но се чувства пълноценна част от нея.

Автори: Лора Търколева , Лъчезар Вълев, БНР


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist