fbpx

Стенли: „Чужди тела“ е записан в три държави

Written by on 17/10/2019

Стенли: „Чужди тела“ е записан в три държави

 

Един от най-впечатляващите родни рок гласове Станислав Сланев – Стенли се завръща на сцена с новото си парче „Чужди тела“, което е и пилотен сингъл от предстоящия му едноименен албум, който ще е на пазара на 1 ноември. Тавата ще бъде представена на живо на същата дата в столичния клуб Music Jam, като билетите са вече в продажба.

„Чужди тела“ идва цели 17 години след последния му студиен проект – култовият „Обсебен“. Включва 10 нови песни, а Стенли събира звезден отбор от приятели – съмишленици за създаването на проекта. По време на концерта промоция освен песните от новия албум, Стенли ще изпълни и някои от най-емблематичните си хитове, сред които „Обсебен“, „Пътят към храма“, „Стар парфюм“, „Поля от слънчогледи“ (оригиналът е на група „Остава“) и други. Видеото на пилотния едноименен сингъл също ще дебютира пред зрители тогава.

Дни преди събитието „Монитор“ поразпита Стенли за новото му начинание. 

 

– Стенли, аранжиментите в новия ти албум са дело на Благо от Hayes & Y – едно обидно младо момче, което прекарва по-голямата част от времето си в Манчестър. Как се намерихте с него? Той ли е виновникът за мрачния електронен саунд в „Чужди тела“?

– Е, чак мрачен…(б.а. смее се). Запознах се с него миналия август, с Hayes & Y дойдоха на мой концерт в София. Предложих му да напише някакви песни за мен и се прибирах на морето. Стоя си аз на караваната безгрижно и Благо ми праща някакви неща, които страшно ми харесаха. Дотолкова, че да поискам да напише всички песни в новия ми албум. Няма да забравя думите му „За мен е чест!“.

– Кои други герои са замесени в създаването на „Чужди тела“?

– Благо е автор на музиката на десетте парчета, аранжиментите сме ги правили със Светлин Къслев. Китарист е едно младо момче, което привлякох- Станислав Вълчев. Той е бивш китарист на „Лора“ и Amoric, които отдавна живеят в Дъблин. Три от текстовете са на Наталия Симеонова, Сашо Петров има два текста, Людмила (б.а. Сланева-Локо – съпругата му) има един текст. Три текста има и актьорът Дани Рашев, мой много скъп приятел, познавате го като д-р Врабчев от „Откраднат живот“.

– Правил ли си други проекти и преди с него?

– Рокендрол човек е, от една кръвна група сме, от години работим заедно. „Да летим над града“ е по негов текст, „Под дъгата“ на Людмила също. Звукът на албума го направихме в Дъблин при Янко Генов, барабанист на Amoric.

– Албум, записан в три държави.

– Да, Благо пращаше парчетата за одобрение от Манчестър, китаристът ми пускаше идеите си във вайбър от Бургас, Янко действаше в Дъблин.

– А защо „Чужди тела“? Интересен избор на заглавие.

– Любо Киров е виновник за това. Текстът на „Чужди тела“ е негов. Тук е моментът да кажа, че Любо има огромна роля за случването на този албум, той ме доведе във „Вирджиния рекърдс“ и съм много благодарен на екипа на Саня, който повярва в проекта. Всички текстове минаваха през Любо, той нанасяше леки корекции, където сметна за добре. Не съм издавал албум от 17 години и като споделих на Любо той каза „Давай, няма какво да се чудиш струва ли си!“. Така започнаха записите. Може да се каже, че той е двигателят.

– Да погледнем метафорично на заглавието. Кои са чуждите тела в живота на Стенли?

– Всеки е свободен да интерпретира както пожелае заглавието. Има хора, които прекарват цял живот заедно – в офис, в приятелска компания, или по-страшното – под един покрив, и пак си остават чужди тела. Късметлия съм, че се обграждам само с хора, които харесвам. Аз съм зодия Лъв и ако не ми е комфортно да общувам с някого директно го изключвам като присъствие.

– Има ли песен с особена сантиментална стойност за теб в албума?

– Двете бавни песни са ми любими. Нямам лична история, свързана с тях, но са много истински и вярвам, че ще докоснат хората. Едната е по текст на Наталия, а другата на Сашо Петров. Естествено, включвам и „Чужди тела“, където участва и дъщеря ми Никол.

– Как реагираш на таланта й по принцип? Има доста родители-музиканти, които гледат да дадат друг старт в живота на децата си, да ги ориентират към по-„практичен“ занаят.

– Чакай сега, Никол не е решила да се занимава професионално с музика. Тя е на 17, догодина ще е в 12 клас във Френската гимназия, още търси своя път. Пее отдавна, ходи на уроци, никога не съм я спирал да се развива с музика. Трябваше ми женски вокал за парчето, тя влезе в студио и го записа от втория път. Беше просто съвършено.

– А ако реши да става изпълнител?

– Нека, плътно заставам зад избора й.

– Правиш премиера на „Чужди тела“ на 1 ноември в Music Jam. С кой ще си на сцената?

– С групата си. Фънки на бас, с нов барабанист съм – Николай Николаев и с нов китарист – Станислав Вълчев, който е само на 23 години. Ако нещо може да ме изненада, това е той – на 23 години, а е на световно ниво. Когато ми се обади каза „Стенли, аз съм твоят човек!“. Изпрати ми свои неща и му казах „Да, добър пророк си!“.

Интервю на Райна Борисова, Монитор


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist