fbpx

Кръпката – на 60 години, дънките му – на 40, Подуене Блус Бенд – на 30

Written by on 08/06/2019

Кръпката – на 60 години, дънките му – на 40, Подуене Блус Бенд – на 30

На 6 юни Васко Кръпката събра приятели, за да отпразнуват 60-ия му рожден ден. Всички гости имаха задачата да му изпеят по една песен, особено тези, които нямат музикални заложби, та да видят дали е лесно. А той реши този път да седи и да ги слуша, пеиу 24 часа. “Много юбилеи се събраха тази година. “Подуене блус бенд” стана на 30 г.”, казва музикантът, чието истинско име е Васил Георгиев.

По този повод пуснали двойна плоча, която съдържа песни от 18 албума – от 1989-а до 2015 г. Предстои да издаде на тройно сиди и двойно дивиди концерта, който направили за годишнината на бандата по време на Благоевградския блус джаз фестивал. Ще пуснат и още два диска от изпълненията на групата в зала “Универсиада” в края на април. “Нямам часовник, нямам мениджър, продуцент, пиар и други джаджи от нашия съвременен живот, така че ще излязат когато – тогава”, добавя Васко Кръпката. Вметва, че тази година се отбелязват 30 години от падането на Берлинската стена, 50 години от легендарния фестивал Удсток, синът му пък става на 30 г.

1

“Освен това дънките ми също имат юбилей, правят 40 години, те са най-скъсаните, с най-много кръпки, заради тях ми викат Васко Кръпката и са Levi’s”, обяснява музикантът. Брат му ги подарил през 1979 г., купил ги от “Кореком” (верига магазини по времето на соца, в които се пазаруваше само с валута – б.а.). Шевовете отдавна са подменени, размерът също малко се е променил.

И въпреки предположенията на всички, че кръпките и корекциите се правят от съпругата му, оказва се, че той сам идеално се справя с иглата и конеца. “Това са най-любимите ми панталони, стана голяма мода да се ходи със скъсани дънки, всеки втори е с такива, дори видях и цивилна полицайка с накъсани крачоли. Това е мода, която пуснах
аз още преди 40 години”, през смях разказва той. Разбира се, има още много други чифтове, но задължително всички са с кръпки. Сред тях е модел, който е малко по-нов от любимия – само на 30-ина години, и друг – на около 20.

2

Старият му бус “фолксваген” също има празник – прави 40 години. Васко Кръпката го взел преди 7-8 г., леко поочукан, с ръжда и тук-таме обелена боя. Не само го възстановил, като в
реставрацията самият той взема активно участие, но и го превръща в истинска атракция. Бусът е богато украсен с рисунки и надписи. Автомобилът не е за всеки ден, той е като специална лимузина. С него с групата пътува само за специални концерти като фестивалите “Цвете за Гошо” и в Миндя. И бусът винаги се превръща в атракция, хората се тълпят да се снимат с него. На концерта в зала “Универсиада” го изкарали чак до сцената, а вътре се натъпкали цялата банда, беквокалистки и тръбачи. Били 15 човека, возели се с отворени врати и всеки свирел на своя си инструмент, отпред вървяла духовата музика.

Сега отново ги чакат много участия, програмата на групата е пълна с ангажименти за месеци напред. Тази вечер свирят на бирфест в Пазарджик, а на 15-и ще са в Люксембург.
На 21-и ще бъдат на сцената на “Блус барът на Кръпките”. Джулай морнинг ще отбележат с концерт в Тутракан, чакат ги рок фестивали в Кнежа, Елешница, в Сливен на Карандила, в Миндя и т.н.

3

Уличните табелки от времето на соца са се превърнали в истинска колекционерска страст за Васко Кръпката. Част от тях сам е свалял по улиците из цялата страна през 80-те години. Други са му подарък от приятели. Често си купува такива комични надписи и през интернет. От време на време се случва да разменя табелки с други колекционери. Събрал е голяма бройка, като част от тях е сложил във витрина в “Блус барът на Кръпките”, който правят с дъщеря му Василена и американския му зет Майкъл. Преди 9 години щерката заминава на бригада в Щатите и остава там. Среща бъдещия си съпруг и след известно време младото семейство решава да се премести в България. Сега Васко Кръпката си мечтае да стане дядо Кръпка и с нетърпение очаква някой ден да има първо внуче.

Междувременно заедно със сина и американския зет отварят бара, в който поместват и богата музейна сбирка. Във витрини са сложени предмети на популярни български музиканти.
Там са кларинетът на Емануил Манолов-Бадема и едно от пианата на Васко Пармаков. Има хармоника на Шугар Блу и на Гай Дейвис, прочути блус музиканти, с които Васко Кръпката е приятел.

4

Специална витрина е направена само с вещи на Георги Минчев. Там са китарата му, микрофонът, ботуши, шапка, картички, плочи, снимки, много лични вещи и документи. Сред тях е военната книжка на покойния музикант. Както и едно много интересно разрешително, в което пише, че Министерството на културата дава право на Георги Минчев да изпълнява професията естраден певец.

5

Васко Кръпката е събрал и няколко стари мотора, които пази в гаража си. Подобно на буса, отново се изявява като истински специалист и с часове се занимава с тяхната реставрация. Има модели от 60-те години и от 1972-а. Напоследък не му остава време да участва в откриванията на мотосезоните, защото все се пада така, че по същото време има концерт някъде, но пък при всеки удобен случай се качва на някой от моторите, за да покара

6

Може би най-важното нещо, което колекционира певецът, са човешки сърца. “Хората ми дадоха нещо по-скъпоценно от портфейла си, дадоха ми част от сърцето си. Обграден съм от любовта на мислещите хора в тази държава, това са хората, които посещават моите концерти, които купуват албумите ми, които застават зад всеки мой шантав проект.

7

Миналата година пет от песните му влезли в библиотеката на Конгреса на САЩ. “Съюзът на българските писатели зад граница ме удостои с тази чест. Били поканени да сложат в
библиотеката едно българско издание и те дали “Любослов”, в което има творби на различни български писатели и поети, както и тези мои пет песни. Много се гордея с това”, разказва авторът им.

Автор: Мария Райчева, „24 чака“


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.