fbpx

Кой сега е номер едно? Да, Дара

Написано от от 08/06/2019

Кой сега е номер едно? Да, Дара

Снощният рецитал в Летния театър на Сандански доказа нещо, което си мислех от известно време, но имах известни колебания дали не се заблуждавам. Днес вече нямам съмнения – в момента Дара е най-добрият продукт на българската поп-музика. И причината за това не е само фактът, че последните й няколко песни са ефирни хитове на европейско равнище. Дори не е нужно да ги цитирам кои са – всички са ги слушали и ги знаят едва ли не наизуст. А за някои от тях много хора дори не подозират, че са с българско участие, че ги пее наша певица – толкова хитово, завладяващо и качествено е звученето им.

Но на фестивала в Сандански Дара показа качества, които, признавам си с леко неудобство, откривам чак сега в пълната им степен. На живо е много по-впечатляваща, отколкото на екрана. Невероятно енергична, със завладяващо сценично присъствие и артистичност, която не оставя нито една секунда неоползотворена. Танци, хореография, жестове, мимики, диалози с публиката, импровизации, чувство за хумор, самоирония… При това без нищо да изглежда преднамерено и дразнещо режисирано. С две думи казано – пълна програма. Дара прави шоу, което приковава вниманието към нея и изпълва сцената със съдържание и енергия.

Ако в нашата поп-музика има артист, който най-много се доближава до Риана като звучене, но и като типаж – това е именно тя. Контролира напълно аудиторията, и има целия арсенал от качества, за да бъде международна звезда. Необходимо й е само още малко самочувствие и повече изяви в чужбина. Тукашната територия? Този сезон вече спокойно може да се каже, че я владее изцяло.

Автор: Георги Неделчев, georginedelchev.com

 


Коментари

Отговор

Вашият email няма да бъде публикуван.Полетата маркирани с * са задължителни


Продължи да четеш

Предишна новина

Близо 10 000 фена на Орлин Павлов се стекоха на Гребната база в Пловдив, за да станат част от нестандартния плаващ концерт на артиста. Още 5 000 души от цялата страна бяха запазили виртуално място за концерта, за да го гледат с директен стрийминг през приложението на MyTelenor. Спектакълът се предаваше на живо и в столичния парк „Заимов”, с помощта на 5G технология, а присъстващите можеха да го гледат и с VR очила. Страхотно шоу направиха Орлин Павлов и неговите специални гости – великолепните Белослава, Любо Киров, Владимир Ампов – Графа, Бобо и балет “Нова”. На сцената бяха и едни от най-добрите български музиканти: Ангел Дюлгеров /китара/, Мартин Ташев /тромпет и вокали/, Милен Кукошаров /пиано/, Борислав Бояджиев – Борче /ударни/, Владислав Мичев /тромбон/, Евден Димитров /бас/. Гвоздеят на вечерта беше първото представяне на съвместната песен на Орлин Павлов и Михаела Филева – „Завръщане”, която ще е водещият сингъл от саундтрака на новата романтична комедия на Ники Илиев, носеща същото име. Парчето е написано от Графа специално за филма. Динамична, носеща настроението на 90-те години, песента скоро ще се сдобие с официален видеоклип и ще се завърти в националния ефир. Допълнително изживяване за публиката по време на концерта беше и заснемането в реално време на финалната сцена на филма “Завръщане”, чиято премиера ще е през октомври. Орлин обяви началото на заснемането й с думите “Готови ли сте да влезете във филма?” и покани Михаела Филева за първото изпълнение на съвместното им парче. Специално изградената сцена за концерта на Орлин Павлов се държеше над водата от сложна система от 796 модула. Стабилността на конструкцията беше осигурена от 20 бетонни котви, тежащи по тон и половина всяка. Проектът се реализира от Ина Димитрова и Росен Желязков от фирма „БулДок”, които през 2016 г. бяха в основата на построяването на инсталациите за проекта на Кристо Явашев „Плаващите кейове” в Италия и Мастааба в Лондон. Спектакълът на Орлин Павлов, както и филмът „Завръщане”, са част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Грандиозният завършек на този плаващ празник на музиката беше отбелязан с впечатляващо светлинно шоу. Плаващият концерт се осъществи с подкрепата на “БулДок” ООД, Теленор България, Нисан България, Май Груп Инженерин, ССС чанти и обувки, Юроспийд ООД и хотел “Ландмарк Крийк”. Медиен партньор на плаващия концерт е БГ Радио.


Thumbnail

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track
TITLE
ARTIST