fbpx

Парламентът одобри промените за дистанционния контрол на кабелните оператори

Written by on 05/06/2019

Парламентът одобри промените за дистанционния контрол на кабелните оператори

Парламентът прие на второ гласуване промените в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), свързани с използването на автоматизирани уреди за контрол върху кабелните и сателитните оператори. Измененията предвиждат търсенето на технологични решения за осъществяване на дистанционен мониторинг върху телевизионните програми, разпространявани от тези платформи.

Промените целят премахването на риска от изтичане на информация относно извършване на проверки на място.

Актовете за установени нарушения да важат независимо дали юридическото лице е намерено, за да му бъде връчено наказателното постановление – това гласят още промените в ЗАПСП. Съобщение за издаването на акта ще фигурира в 14-дневен срок на таблото за обявления и на интернет страницата на Министерство на културата. „Ако в този срок наказателното постановление не бъде обжалвано, министърът на културата или оправомощен от него заместник-министър отбелязва това върху наказателното постановление и то влиза в сила в деня на отбелязването“, предвиждат измененията. Така ще бъдат пресечени опитите за избягване на връчване на наказателни постановления, какъвто проблем съществуваше досега – зад тази теза застана заместник-министърът на културата Румен Димитров.

Междувременно до 7 юни 2021 г. следва да бъдат предприети нови промени в ЗАПСП във връзка с приетата през месец април Директива за авторско право в цифровия единен пазар. Тя предвижда новинарските агрегатори, сред които и Google News, да заплащат на новинарските сайтове, когато използват техни снимки и по-големи текстове. Те няма да дължат отчисления в случай, че публикуват единствено „отделни думи или много кратки откъси“. Според друг текст от директивата, платформите, чието съдържание се генерира (и) от крайните потребители ще трябва да лицензират всяка една творба, обект на авторско право, която юзърите биха могли да публикуват на тях.

Именно тези два члена – 15 и 17, от директивата, предизвикаха полемика, а в края на месец май Полша подаде жалба в Съда на ЕС. Според полския заместник-министър на външните работи Конрад Шимански промените в авторскоправната норма ще доведат до въвеждането на филтри на платформите, чието съдържание се генерира (и) от крайните потребители. „Системата може да доведе до приемане на разпоредби, които се равняват на превантивна цензура, каквато е забранена не само от полската конституция, но и от Договорите за ЕС“, казва още той. Полша бе сред страните, които при вота в Съвета на ЕС, гласува против приемането на законодателния текст. Така гласуваха още Италия, Люксембург, Холандия, Финландия и Швеция.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.