fbpx

„Ритон“ – „Любов по ноти“

Written by on 28/05/2019

„Ритон“ – „Любов по ноти“

 

Катя и Здрвко, или дует „Ритон“, няма значение как ще ги наречем, щом вече повече от 4 десетилетия личният и професионалният им живот са едно. Те са любимци на публиката, която всяка година им се отблагодарява с пълни зали, а те връщат жеста редовно с нов албум и нови песни. И този път ще е така.

Голямото им шоу в НДК на 30 май носи името „Чакаме ви с любов“. „Преди всеки концерт в зала 1 започваме да правим нов албум. И този път е така. Ще изпълним 5 песни от него, включително „Твоята жена“, която вече се върти по радиата, и „Цял живот танго“, в която сме вплели елементи от операта „Кармен“ на Бизе. Както е модерно днес да се казва – кросоувър“, намигва гласовитото семейство. Толкова много музика са създали заедно, че се впускат в експерименти все по-смело, без, разбира се, да изневеряват на стила си. На шоуто в София ще излязат по традиция със своя бенд и беквокали на живо, а Катя и Здравко ще сменят по две визии. Ще има и специални гости, които обаче ще бъдат изненада. С този спектакъл ще зарадват още публиката в летния театър на Варна на 12 август, летния театър в Пловдив на 11 септември и в „Канев център“ в Русе на 25 септември.

По време на концерта в НДК в залата ще бъдат разположени 5 кутии. Благотворителната кауза, която тази година „Ритон“ са избрали, е съвместна инициатива с община Банкя и кмета Рангел Марков за доизграждане на параклис в града, който е започнат с лични средства от местните жители. Апелът на музикантите е всеки, който е решил да им подари цветя, да запази парите и да ги остави в кутиите. По подобен начин преди години дуетът събрал 2200 лв. по време на промоция на свой албум, на която присъствали едва 100-120 души. Дарили ги на инициативата за първа педиатрична линейка в България, която вече е факт.

Историята на Катя и Здравко води началото си през 1975 г., когато двамата първокурсници в Музикалната академия се запознават. Първоначално са само приятели, но стават все по-близки. Сядат на една банка и започват да си помагат в учението. Неусетно това приятелство прераснало в любов, а Катя сама признава, че е била по-настъпателна и агресивна. „По принцип в живота е така, колкото и мъжете да се тупат в гърдите, ако една жена не иска връзка, не се получава“, философски Здравко допълва половинката си. „Много дълго време не се женихме. В момента, в който започнахме да си омръзваме – сключихме брак“, известен е с чувството си за хумор силният в семейството. След което пресмята наум, че между 1975 г. и 23 декември 1978 г., когато минават под венчило, не са чак толкова много години, което искрено го развеселява.

Професионалният им път започва по същото време. „Веднага след като станахме гаджета, започнахме да работим – лятото след първата година“, споделя тандемът. В Младежки дом „Лиляна Димитрова“ сформират студентската група „Тонус“ и пеят по ресторанти в Боровец и на морето, и на балове най-хитовите тогава песни. Първите им хонорари са по 8 лв. на човек, което хич не е малко при заплата от 120 лв. След като завършват, продължават по елитните барове и вариетета в София, където вече взимат по 15 лв. Тогава Здравко обичал да глези половинката си с парфюми от любимата й марка „Нина Ричи“, които стрували по 20 лв. „Купувах каквото има в магазина, защото обикновено хубавите неща бяха свършили“, смее се гласовитият певец.

Дори на държавния изпит се явили като дует с песента на Йорданка Христова и Боян Иванов „Пръстенът на ръката“. Големият Тончо Русев вече ги е забелязал и им удря едно рамо за записите на първата им малка плоча, която била с две преводни песни – „Първи урок“ и „Слънце нека да грей“. Това било и първото записано диско у нас заедно с оркестър „София“, а големият композитор ги пратил за аранжиментите при Иван Кутиков и им казал: Не мога още да ви дам песен. Чорбаджийката ще ме убие (б.а. – Лили Иванова). Трябва да направите първо материалната си база, да ви видят хората, да излезете на борсата и когато търговците кажат – „Да, искаме ги!“, и „Балконтон“ ви предложи да направите първи албум, тогава заставам зад вас и ви пиша песен.“ Така и станало. Русев им станал първият продуцент и създал за „Ритон“ два от хитовете, които изпълняват и до днес – „Прегърни ме“ и „Някога, но не сега“.

Отново заедно преминават не само през върховете, но и през трудностите. „Преди идването на демокрацията правехме по 300 концерта на година. Пътувахме с наше шоу – бенд, беквокалистки, две балерини и един актьор“, спомня си Катя. С настъпването на промените и изчезването на „Концертна дирекция“ нещата се променят. Колегите им от бенда заминават по корабите в Норвегия, а „Ритон“ остават тук. Въпреки смяната на режима през 1990 – 1991 г. получават покана отново да направят турне в ОНД, и по-специално в Средна Азия. В началото на кариерата си дуетът популяризира музиката ни успешно зад граница, като са чести гости в СССР, Полша, Унгария, Чехия, ГДР, но вече нямат екип. Наложило се дни преди тръгването да прослушват вокалистки, да събират музиканти и да вадят паспорти. „Точно няколко дни преди да излетим се случи войната в Нагорни Карабах и отложиха турнето… завинаги“, разказва Катя, а Здравко веднага се сеща за същия случай, но с тяхна обиколка в Африка.

Годината била 1988 г. и „Ритон“ направили успешни концерти в 5 държави на Черния континент. Поканили ги да се върнат на следващата година, а началната дата на турнето била 20 ноември. Така и не се върнали там, но никога няма да забравят един полет между Мозамбик и Танзания от първата си визита. „Тогава Мозамбик, толкова красива, бивша португалска колония, беше във военно положение – глад и мизерия. Пътувахме с един самолет, на който сега ако ме накарат да се кача, ще предпочета евтаназия“, спомня си Здравко. Аеропланът бил единственият, с който гражданската авиация на Мозамбик разполагала, и бил толкова счупен, че преди всеки полет летял до Лондон за ремонт. Този спомен отключи още много подобни – като друго въздушно преживяване, този път между руските републики. Наложило се да стигнат от Новосибирск до Москва с Ил-62, който е с 4 реактивни двигателя. Малко след излитането обаче единият отказал и така капитанът провел 8-часов полет, за щастие с добър край. В друг случай, но на по-кратко разстояние в Русия, пътували с малък Ан-24, когато пилотът нещо изкривил самолета и заорали в една нива.

Никога обаче няма да забравят едни 150 км с автобус в руската зима, на минус 40 градуса. „Хвръкна един камък и счупи предното стъкло на автобуса, но за руснаците всичко под 1000 км е кратко разстояние. Наложи се да караме така. Шофьорът наду парното, ние извадихме сценични дрехи да се завие, но той замръзваше, а ние ходехме да го щипем и разтриваме. Спряхме само в един сервиз, където ни сложиха нещо като много прозрачен найлон и продължихме. В крайна сметка стигнахме навреме за концерта“, връща лентата Катя и издава, че със Здравко имат само един ритуал, преди да се качат на сцена – да се целунат. След всички тези истории животът на „Ритон“ започва да звучи повече като „Музика – опасна за живота“, отколкото като „Любов по ноти“.

Бурният професионален живот съвсем прилича на бурния им личен такъв, в който солта слагат честите спорове между двамата. „Караме се често. Имали сме моменти, в които по една седмица си мълчим. Но се караме основно за професионални неща. Накрая надделява разумът на този, който трябва да отстъпи“, признава Катя и допълва, че и предстоящият им голям концерт в зала 1 на НДК не минал без спорове. Основно на тема кои песни да отпаднат от репертоара. „В крайна сметка ще изпеем 27. Обикновено пеем по 22 – 23 парчета“, издава дуетът. А на цифрите им можем да се доверим, защото пазят всички сетлистове от концерти. Те самите обичат да оставят феновете „гладни“. Концертът ще е над 2 часа, но Нова телевизия, която е откупила правата, ще излъчи само 75 минути от него. Затова „Ритон“ предупреждават меломаните, че не могат да заместят живата емоция с излъчването по телевизора, защото ще се наложи да отпаднат доста моменти от шоуто в НДК.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.