fbpx

Златно птиче кацна на рамото на Лили Иванова

Written by on 26/04/2019

Златно птиче кацна на рамото на Лили Иванова

 

След златния Икар за постижения в културата и музиката връчен на Лили Иванова преди по-малко от месец, Съюзът на артистите в България уважиха примата на българската естрада със златно птиче за 80-ия й рожден ден.

„Избрахме малка пластика – стилизирано керамично птиче с покритие от златен прашец, върху кръгъл снежнобял постамент за подарък на Лили Иванова. То е дело на ирански скулптор и е уникат. Част от серия от три експоната, които обаче са различават“, разказа пред „Монитор“ режисьорът Илко Ганев. А във Фейсбук Съюзът публикува в официалната си страница прочувствена честитка: „Честит рожден ден, Лили! Когато думите са излишни, а пожеланията – безкрайни! Ти си вдъхновение за всички! Продължавай да бъдеш! Forever Lili Ivanova!“. Изборът на артистите е продиктуван от желанието им да не отбележат повода със стандартните цветя, обясни още Ганев.

Да, по традиция със стотици цветя беше залята легендата, които пристигаха на адреса на дома й от ранни зори. Всички нейни почитатели и дори институциите се бяха съобразили с предпочитанията на изпълнителката на „Щурче“, а именно – всичко да е в бяло. Точно с огромен бял букет се разписа и министър Боил Банов.

„От името на Министерството на културата изпратихме на естрадната прима красив букет от бели хризантеми и бели рози, опакован в бяло, както тя харесва. Придружен е с картичка, подписана от министър Банов, със семпъл текст с най-добри пожелания, тъй като знаем, че тя не обича помпозностите“, разкриха за „Монитор“ от пресцентъра на ведомството. Топлите чувства между певицата и кмета на Столичната община пък бяха засвидетелствани с лично отношение. От администрацията на градоначалника са забелязали, че Иванова много е харесала преди време цъфтящ декоративен дрян и именно с него са я дарили за празника,  придружен от икона на Света София

Растението е символ на здраве и дълголетие, каквито са и пожеланията към гласовитата гранд дама. С въодушевен поздрав се обърна към нея и председателя на комисията по образования и култура Малина Едрева във Фейсбук профила си. „Святата публика, хората, творците, България ! Свята ЛИЛИ, ЧЕСТИТА“, написа тя.

През целия ден благопожелания от колеги на примата летяха и във Фейсбук. Виртуозът на цигулката Васко Василев я поздрави от далечна Япония, където концертира в момента с: „Честит рожден ден, Лили! Благодаря за примера и вдъхновението! Обичам те!“ и снимка с+7 певицата. Люси Дяковска също отбеляза повода с топли думи: „Днес тя празнува! За мен, всеки ден споделен с нейното творчество е празник! Скъпа Lili, не спирай да ни учиш и вдъхновяваш!“ Неизменното присъствие на сцена по концертите на Лили Иванова – басистът Веселин Веселинов-Еко сподели песента „Дали“, която написа за нея преди 2 години с текст на Стефан Вълдобрев, и допълни: „Честит Рожден Ден на голямата Лили Иванова! И благодаря за вдъхновението!“

По традиция примата на естрадата не празнува шумно дори кръглите си годишнини. Така премина и този й рожден ден – в тесен кръг от приятелки, пише „Монитор“.

 

„Рожденият ден трябва да е специален. Аз избирам или седем или девет, това са числата, които са моите приятели, едни и същи. Не обичам фойерверки, дъндании“, заяви в интервю за bTV излъчено на празника й певицата. Тя подчерта, че подминава честите подхвърляния „Ти ако беше родена там, нямаше да си знаеш парите“ и умишлено е направила избора да бъде в България, да пее български песни за българската си публика. „Всеки трябва да живее така, че да остави нещо след себе си, обаче това нещо трябва да бъде стойностно – къщата ще се събори, изкуството е вечно. Аз не мога да оставя след себе си нищо освен моето творчество“, сподели Лили Иванова.

Продължава да прави нова музика, не спира да обикаля цяла България и да разпродава концертните зали предварително и то не както го е правила на 40, а като за 40 по 2. Годините за нея и творчеството й са само цифра на хартия. Убийствено силен характер, както признава и самата тя, който не търпи математически рамки, а само непреходните стойности на изкуството и чувствата. „Нещото, което е най-силно и ме ръководи е чувството. Без чувство никой не може да ме накара да се кача на сцената“, заявява Лили. Осцената е онова място, където тя истински гори и е приела за свои храм, дом и семейство. „С публиката сме едно цяло и така преминават всичките ми години – с публиката!“, признава примата, която безапелационно и категорично заявява: „Не съм от хората, които се уморяват“. Доказателство е и актуалното й турне с 12 дати, което вече премина през Велико Търново, Габрово, Гоце Делчев, Бургас и Ямбол. След великденските празници тя продължава неуморната си обиколка с концерти в Шумен (8 май), Хасково (1 юни), София (ресторант „Лебед“, Панчарево; 21 юни), Варна (30 юни) и Пловдив (17 септември).


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.