fbpx

Любо Киров влезе „В час по интелектуална собственост“

Written by on 02/04/2019

Любо Киров влезе „В час по интелектуална собственост“

 

Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – „В час по интелектуална собственост“, срещна бъдещите творци с музикалния продуцент Станислава Армутлиева, един от най-успешните ни поп артисти Любо Киров и юристът Велизар Соколов. Като възпитаник на Художествената академия Любо Киров отдели специално време за среща с дванадесетокласници, които му показаха свои творби.

Защо съпругата на Рой Орибсън е забранила хитът Pretty Womanда бъде използван в реклама за тоалетна хартия? Коя е българката, за чиито филм U2 са дали абсолютно безвъзмездно правата за използване на Beautiful Day? Можем ли да определим при какви условия да бъде ползвана една снимка или песен в интернет? Това бяха част от въпросите, на които възпитаниците от столичното НУИИ „Илия Петров“ получиха отговори „В час по интелектуална собственост“.

Часът започна с аплодисменти, като Саня, Заки и Любо едва намериха път сред правостоящите, за да заемат местата си като водещи на дискусията. Чрез кратка и забавна презентация ученици на възраст от 14 до 18 разбраха какво е авторското и сродните му права и колко важен е приходът от тях за развитието на всеки творец. Саня, която бе модератор на срещата, се обърна към учениците и като към ползватели на защитено съдържание. „Трябва да уважаваме труда на другите артисти. Да покажем, че оценяваме усилията и времето, което са вложили в своя продукт.Дигиталният свят е направил всичко толкова достъпно. Да си платиш абонамент за цял месец за Spotify, където имаш цялата музика на света,струва по-малко от билет за кино, по-малко отколкото такси от центъра до Драгалевци, или два шоколада.“, каза тя.

Любо Киров призова присъстващите да не се отказват от правата си независимо колко са демотивираниот битовизмите. „Не се отказвайте да творите заради злободневните въпроси, свързани с физическото ви оцеляване. Дръжте се за правата сии се борете за тях. Аз съм автори изпълнител на музиката си и през последните 10 години наблюдавам огромен скок в приходите от права. Със сумата, която получавам от дружества като Профон и Музикаутор за година, например, мога да снимам два страхотни видеоклипа.“, сподели Любо.

Заки разясни на учениците какви условия могат да поставят за ползването в дигитална среда на тяхна картина или визуални решения за сайт, обложка на албум и т.н. „Вече живеем цифрово. Ако до преди стотина години единственото място, на което човек е можел да види вашето произведение, е била галерията, то в момента платното ви може да бъде сканирано, снимано, и веднъж появило се в мрежата, вие да загубите контрол върху него. За това апелирам да се припознаете като творци и да сте в час с правата си. Това е един от сигурните начини да живеете благодарение на творчеството си.“, каза той.

Кампанията „В час по интелектуална собственост“ продължава на 8 април, когато в столичната Класическа гимназия ще гостува най-успешното хип-хоп дуо у нас Павел и Венци Венц. Шампионът по бийтбокс Искрен Тончев-Искрата ще се срещне с възпитаниците на техникума по фотография на17 април, а на 23 април в училището по приложни изкуства ще влезе фронтментът на една от най-обичаните рок банди у нас – Дидо от D2. Във вторият си етап образователния проект на БАМП ще обхване и музикалните училища в страната.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.