fbpx

Любо Киров: У нас има законодателство за авторско право, проблемът е в прилагането му

Written by on 27/03/2019

Любо Киров: У нас има законодателство за авторско право, проблемът е в прилагането му

 

Какви са правомощията им, когато някой поиска да запише името си върху нарисувана от тях картина или когато творбата им се появи нерегламентирано онлайн? Отговор на тези въпроси получиха учениците от Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София в рамките на кампанията на БАМП и Министерство на културата „В час по интелектуална собственост“.

В рамките на един учебен час децата научиха основите на авторското право от продуцентката Саня Армутлиева и юриста и музикант Велизар Соколов – Заки, а специален гост на събитието бе поп звездата Любо Киров. „Днес от авторски права получаваме в пъти повече, отколкото преди 10 години. Сега съвсем спокойно мога да реализирам два видеоклипа от отчисленията от правата си за година“, обясни пред младите творци изпълнителят на „Както преди“. На въпроса колко от тях мислят, че в бъдеще могат да изкарват прехраната си чрез изкуство, в препълнения салон в НУИИ се появи гора от вдигнати ръце. „Това е добре, в музикалното училище само двама отговориха положително“, намигна още Киров.
Като най-голем проблем, свързан с интелектуалната собственост у нас обаче, той отбеляза: „В България има законодателство за авторските права, но то трябва да се прилага.“„Всеки, който иска да използва или променя вашето произведение трябва да получи разрешението ви. Ще ви дам един смешен пример – преди известно време българска компания за тоалетна хартия искаше да сложи в рекламата си песента на Рой Орбисън Pretty Woman. Тъй като той вече не е между живите, правото да даде зелена светлина или откаже се пада на неговата съпруга, която категорично отказа. Обяснението беше, че според мнението й Рой Орбисън никога не би се съгласил песента му да звучи в реклама на тоалетна хартия. В резултат, компанията замести песента с мелодия, която звучи по почти същия начин. Това също не е позволено“, обясни в рамките на „Час по интелектуална собственост“ Армутлиева.

„Първите въпроси около авторските права се зародиха у мен още с първата ми група, с която правихме кавъри. Решихме да пробваме да запишем и издадем един от тях в албум. Тогава се сблъскахме с казуса откъде и как трябва да получим разрешение да изпълним популярно парче, но да му направим нов аранжимент, да го запишем наново и да го публикуваме в собствения си албум. Това се случи даже с първия албум на група „Те“. Има една песен на групата Curiosity Killed The Cat, която се казва Name And Number. Тогава поискахме официално правата и ни разрешиха. Оттам нататък започнах да се интересувам от моите собствени авторски права“, обясни пред „Монитор“ Киров, който освен да позира за селфита с учениците след лекцията намери време и да разгледа част от творбите им.

„В час по интелектуална собственост“ стартира в началото на месеца с лекция в столичното музикално училище, където звездните гости бяха Ерсин Мустафов и Ташо Колев от Jeremy?. Следващата спирка на Армутлиева и Соколов е в Класическата гимназия, където за авторски права с учениците този път ще си говорят рапърите Павел и Венци Венц. Датата на събитието е 8 април, а сред следващите школа, които експертите по интелектуална собственост ще посетят, са гимназията по приложни изкуства и професионалната гимназия по полиграфия и фотография .

„Това е първата вълна на проекта. Искахме децата в училищата по изкуствата да са първият ни адресат на посланието за важността на авторското право, защото това са бъдещите творци на България.В следващата вълна на кампанията сме предвидили да говорим в още три училища в София и музикалните училища в страната.“, разкри още Армутлиева, която е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.