fbpx

Кирил Маричков с награда от Столичната община на София Филм Фест

Written by on 08/03/2019

Кирил Маричков с награда от Столичната община на София Филм Фест

Кирил Маричков ще получи награда от Столичната община на „София Филм Фест“ 2019, известиха от щаба на фестивала. 23-ото издание на кинофиестата започна снощи и ще продължи до 16 март.
В чест на легендарния български музикант ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно“ (1988).  Интервю с автограф от Маричков ще има в столичния Дом на киното от 12.00 ч. на 16 март, събота, сетне, от 13.30 часа, е прожекцията на 85- минутната лента в афиша на „Музикална кутия50 години от Уудсток„. В „Щурците – 20 години по-късно“ режисьорът и продуцентът Панчо Цанков и операторът Андрей Чертовправят документално-игрален портрет на рок групата, характеризираща цяла епоха за българската музика. На фона на концерти в зала „Универсиада“ през 1987 година са направени интервюта с членовете на състава, които разказват за историята на групата, перипетиите през годините, начинът на създаване на песните, влиянието на славата. В лентата се оглеждат много от абсурдите в България от средата на 60-те до 80-те години на ХХ век. Борбата им да свирят рок, отказът да се подчиняват на нелепи изисквания и идеологически ограничения им създават проблеми, но развиват и гражданското им мислене и им спечелват хиляди възторжени фенове“, пише по повод 20-годишнината на групата киноведът Александър Янакиев.
Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 година. Свири на пиано от малък, но следва инженерство. През 1967 година заедно с Петър Цанков, с когото дотогава са част от Бъндараците, създават Щурците. Името на новата рок формация е избрано след конкурс в радиопредаване. Първоначално музикантите свирят песни на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рок-ен-рол, мелодични балади, хард рок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор, а Щурците имат записани 12 студийни албума и много малки плочи. През 1967 година групата работи и с Георги Минчев, с когото печелят първото официално признание – песента на композитора Борис Карадимчев „Бяла тишина“ (с участието на струнния квартет Димов) получава първа награда на фестивала „Златният Орфей„, а впоследствие е обявена и за мелодия на годината в едноименния телевизионен конкурс. През следващата 1968 година излиза първата малка плоча, включваща песните „Веселина„, „Звън„, „Малкият светъл прозорец“ и „Изпращане„.
Популярността на Щурците непрекъснато расте, за да достигне своя връх през 1980-те години, когато излизат албумите „20-ти век„, „Вкусът на времето„, „Конникът“ и „Мускетарски марш„. Песните им са актуални, стилово разнообразни и печелят младежката публика. Текстовете им са дело на някои от най-известните и талантливи български поети. В кариерата си групата има повече от 3000 концерта при препълнени зали. През 1997 година бандата се събира се събират, за да отбележи 30-годишния си юбилей с голямо турне, отново с препълнени зали и летни театри. Излиза 11-тият албум „30 години Щурците„.
В началото на юли 2007 година Щурците осъществяват национално турне по повод 40-годишнината от създаването на групата в нейния основен състав – Кирил МаричковПетър ГюзелевВалди Тотев и Георги Марков. Всички концерти са с вход свободен. Издаден е и последният, 12-ти албум на групата – „На прага на сърцето„.
Наред с музиката на ЩурцитеКирил Маричков записва и два солови албума – „Зодия Щурец“ и „Искам да кажа„. „За мен винаги е било много важно за какво пея в песните си. Мисля, че нямам песен с текст, от който да се срамувам. Колкото до „любимия“ ми стих – ще ми се да кажа, че аз много рядко използвам думата „любим“. Изпял съм обаче много стихове, които наистина ми харесват, например:
Дали все още Хамлет жив е? 
Дали все още се тревожи? 
Да бъде или да не бъде – 
Средновековно невъзможен!…
Кирил Маричков е автор и на музиката за осем български филма, сред които култовият „Вчера“ на Иван Андонов, откъдето е и песента „Клетва“ (една от най-популярните песни в българското кино), „Адио, Рио„, „Индиански игри„, „Вампири таласъми„, „Дунав мост“ (с песента „Моят свят„), „Най-важните неща“ (с „Обичам те завинаги„) и други.
„Много исках да пиша филмова музика. Беше ми интересно и имах усещането, че се справям. Тогава Иван Андонов, с когото бяхме близки, правеше своите филми. Гледах отстрани и много ми се искаше и аз да напиша музика за някой негов филм. Никога обаче не се осмелих да му намекна това. Но съдбата очевидно си е знаела работата и един ден той ми каза: „Абе знаеш ли, ще правя филм за 60-те години, за битълсовото време. Ще се казва „Вчера„. Ще ми се ти да напишеш музиката“. Вътрешно направо се взривих от радост и така започнаха нещата“, спомня си за времето на първата си филмова песен „Клетва“ Кирил Маричков, а тя се превръща в емблема на едно време, което помнят поколения и влиза в историята на златните български хитове.
През 1992 година Кирил Маричков заедно с Константин Марков (басист на Тангра) основават рок радио „Тангра„. Незабравими ще останат концертите в Летния театър, с които се сложи началото на двете издания на „Рок Филм Фест“ от 1993 и 1994 година, организирани от радиото.
През 90-те години на XX век наред с десетки представители на българската култура рок звездата се включва в движението на демократичната опозиция. Избран е за народен представител в 7-ото Велико Народно събрание. Тогава композира песента „Аз съм просто човек„.
От 2013 година Маричков е член на супергрупата Фондацията. През 2017-а Щурците празнуват своята 50-годишнина с концерт в „Арена Армеец„. Гост-музиканти са Иван Лечев и Славчо Николов, а подгряващи групи са Б.Т.Р., D2Тангра и Фондацията. И тогава това не е просто концерт, а незабравим спектакъл – магическа комбинация от уникалната музика на Щурците с вечно актуалните послания на песните им, динамика и емоционален заряд. „Две следи„, „Среща„, „Рок в минало време„, „Вкусът на времето„, „ХХ век„, „Конникът„, „Клетва„, „Вълшебен цвят„, „Мускетарски марш“ са само част от златните хитове на групата, които знаят и помнят вече няколко поколения меломани.
Към днешна дата динозавърът на българския рок жъне лаври в компанията на младата алтърнатив банда Jeremy?

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.