fbpx

„Нощни птици” в епохата на композитора Стефан Димитров

Written by on 01/03/2019

„Нощни птици” в епохата на композитора Стефан Димитров

Когато описваме спирките по житейския си път, обикновено се позоваваме на превратен миг от историята, на управлението на държавника X и реформите на политика Y. Но миговете на щастие най-често откриваме или връщаме от миналото, щом зазвучи песен или си спомним любима мелодия.

Тази вечер в „Нощни птици” гостува авторът на музиката, илюстрирала живота на поколения българи. „Нека да е лято“, „Дано“, „Всичко ми е наред“, „По първи петли“, „Сбогом, моя любов“, „Събота късен следобед”, „Там”, „Безнадежден случай” са само малка част от песните, полетели от неговите петолиния. Или както един от приятелите му обобщава: „Щастлив съм, че живях в епохата на Стефан Димитров.”

За специалната вечер, посветена на композитора, водещата Искра Ангелова е поканила в студиото на “Нощни птици” три негови сродни души, галеници на музите, с които ще хвърлят поглед назад към една дълга и забележителна кариера. За пътя на “едно момче от първата половина на 20 век”, както Стефан сам иронично се описва, от хорист на “Бодра смяна” до първите авторски песни за театъра “4+4”, открили пътя към голямата сцена и безчет хитове. За четиригодишния труд по новата му симфонична творба „Сънят на Пилат”, вдъхновена от шедьовъра на Булгаков „Майсторът и Маргарита”, и отговорностите му като шеф на БНТ, „Нова телевизия“ и програма „Христо Ботев”. За това как в кафенето „Кристал” на чашка водка изтананиква мелодия на Михаил Белчев, който на мига откликва със стиховете “тихо шепна на вятъра твоето име – живот” на една от най-красивите ни песни – “Вярност”. И как Марая Кери пропуска шанса да включи негово парче в репертоара си.

Премиера

Зрителите на “Нощни птици” ще имат и невероятния шанс да надникнат в творческата лаборатория на композитора.

От гостите Васил Найденов, Мишо Белчев и текстописеца Иван Тенев ще разберем как се раждат песните и ще чуем изпълненията им с подкрепата на невероятния бенд на “Нощни птици”. Васил Найденов ще ни зарадва с премиерата на парчето “На случайна гара” от новия филм на Иван Ничев “Можеш ли да убиваш”, което още от първите си тактове дава заявка да се нареди до най-добрите образци на Стефан.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.