fbpx

Innerglow оковават в любов и брит привкус

Written by on 06/02/2019

Innerglow оковават в любов и брит привкус

Innerglow е може би най-яркото ново присъствие на музикалната сцена у нас. Те са млади, групата съществува от има-няма 2 години, но не им пука за стилови ограничения и самочувствието, с което стъпват на хоризонта е подплатено с много вродена харизма, талант и ярко лично присъствие. Триото са от онази порода музиканти, които правят каквото си поискат и променят околната си среда. Те са поводът да се вгледаш и видиш една цяла нова алтернативна вълна на родна сцена, пише Монитор.

Първите им два сингъла Rising Sun и After You преминаха без много шум и се задоволиха с вниманието на малката им вярна клубна публика. В парчетата момчетата, които тогава бяха квартет, все още търсеха себе си. After You мирише на U2, има силата на внушението на Боно и склонността му да се прави на проповедник. Rising Sun също стои близо до класическите стилове. Но и през двете парчета между редовете преминават отчетливо синтове и се усеща електронно влияние, което е само индикация, за това, което предстои

да избухне като супернова в третия им сингъл Chained In Love

които се появи преди седмица.

Изключително силно парче, с много характер, а в него вече като трио Тодор Ковачев, Матей Христосков и Петър Желев са намерили собствения си облик, онова, което ги отличава и ще ги заяви на сцената. Навяват лека носталгия по свободата на един отиващ си стил – британския поп-рок. Осанката им, начинът на пеене и на прескачане през различни техники на музикално изразяване, липсата на каквото и да е желание да се подчинят на норма, да се впишат само в една култура, носи толкова британски привкус, че още от първите акорди на Chained In Love

започваш да се чудиш наистина ли слушаш българска банда

Вокалното присъствие на Тодор напомня като далечно ехо на култовите The Verve, но българинът може да се гордее със собствен, много отличителен тембър. Всички знаем, че в музиката не е нужно да покриеш осем октави, за да си звезда, а гласът ти да е характерен и разпознаваем. На Тодор е точно такъв. Видеото, дело на Николай Драганов, също дава своя дан за пълното внушение на парчето. Черно-белите моменти и присъствието на актрисата Стефани Ивайло викат една след друга носталгията по класически рок клипове с яки, силногримирани мадами, мрачните чувства на депресарския ню уейв сред присветкването на червени прожектори и модерната изчистена визия на самите музиканти, проектирани на нетрадиционната локация – паметника „Три поколения“ в Перущица и братската могила в Пловдив. Ако изобщо има забележка към цялото парче, това е английското произношение, по което единствено може да се разбере, че групата е родна. Хъсът обаче, с който стъпват здраво, най-вероятно ще изглади и този ръб в следващите им проекти. А те са и твърдо решени да творят на английски, за да излязат извън границите ни.

Като чух Innerglow за пръв път ми изплува спомен от преди 2000-та, когато в ръцете ми попадна презапис на една касетка, с

черно-бяла ксеропопирана обложка на една габровска група

Бандата беше „Остава“, а на обложката пишеше „Празен кадър“. Тогава усетих същото, каквото и сега: „Можело значи?!“ Днес, точно един от „Остава“ – китаристът Георги Георгиев и неговият лейбъл Homeovoxmusic, стоят зад Innerglow, както и зад още няколко групи, надигащи тази нова алтернативна вълна.

Самите Тодор, Матей и Петър определят стила си като електронен поп-рок, а Chained In Love е първата им песен, която написват изцяло заедно по идея на вокалиста.

Тодор Ковачев

Снимка: Петя Митрева

Той е вокалистът на Innerglow, като по професия е спортен журналист и пише кино рецензии. На 29 е и признава, че композира докато отразява мачове. С барабаниста Матей се познават отдавна и през 2017-та решават да създадат Innerglow.

Матей Христосков

Снимка: Петя Митрева

Той е професионален музикант, който в свободното си време прави преводи на филми от английски на български и преподава барабани на деца. На 30 години е и е свирил в бандите Krekhaus и Musicoholic, а в Rock Unknown Persons се запознава с китариста Петър Желев, който по-късно привлича в Innerglow. Запален сноубордист.

Петър Желев

Снимка: Петя Митрева

Китаристът на групата е и най-младият, едва на 25. От Варна е и учи последна година музикална педагогика. Занимава се още с тон режисура и композиране.

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.