fbpx

100 кила човек на име Явор

Written by on 19/01/2019

100 кила човек на име Явор

За 100 Кила има един безспорен факт – той е съвършеното чувство за хумор. Мозъкът му вибрира на вълна забавление без значение дали срещу него стои непознат или приятел от детинство. В компанията му гарантирано ще се смеете, докато не ви досрамее колко сте гръмогласни. Мозъкът му е бръснач, реакцията му е мълниеносна и може да обърне всичко във виц. Явор Янакиев е от онези ценни хора, които е здравословно да познаваш.

Преди време мой много близък приятел ми разказа случка с него. Двамата бяха съседи. В блока им спрял токът и моят приятел нямало как да си изкара колата от гаража, който е с електрическа врата, а трябвало спешно да пътува. Килата видял ситуацията. Подвикнал му и просто му хвърли ключовете от неговия автомобил, който бил спряна отпред. Тази история завинаги го промени в очите ми. Да, той е и всичко останало, което се вижда на повърхността – хитмейкър, бохем с охолен живот и големи ланци, и малко несериозен. Бил е беден, отраснал е по калните улици на Аспарухово, но е стигнал до върха. Между всичко това обаче той е построил вътре в себе си стойностен човек, които работи като луд денонощно, бута напред нещата си и не си оставя магарето в калта.

В интерес на истината го открих в един от малкото моменти, в които въпросното магаре си почива, а той си е подарил заслужена почивка в екзотичен Тайланд. Дестинация напълно в стила му, а? Гали тигри, обикаля по храмове… за другото не знаем. Променил е начина си на живот и обръща особено внимание на здравето, спокойствието и добрата храна. „Криввал съм яко в годините. Не бях разбрал правилно някои неща и отговорности, който публичните личност имат спрямо обществото. Пробвал съм наркотици, пиех по две шишета „Джак Даниелс“, хранех се като прасе, без да разбирам лошотията на захарта и останалите гадости, които широките мрежи ни предлагат. Но се върнах в правилния път заради любовта към близките и най вече към живота и моите почитатели. Искам да съм колкото се може по-дълго пред техните очи и с времето разбрах, че не кожените якета, кокаинът, алкохолът и леките жени са ми важния а именно здравето и дълголетието, както и да съм в час със заобикаляща ме среда“. Не сте очаквали да чуете това от него, нали? Да, но го чухте и то е негово верую не от вчера. Може би феновете му подозират за тази промяна в 100 Кила особено, след като започна да пуска в профилите си в социалните мрежи възмутени постове как има E220 например в сушените кайсии.

Не е станал по-праведен от Господ обаче, не се притеснявайте. Продължава да инвестира парите си в глезотии като поръчковите костюми и бързите автомобили – „обожавам коли с над 500 коня“. Но доста е изменил мнението си за финикийските знаци. „Умните глави са го казали – повече пари значи повече проблеми. За мен самият не е ясно още, защото не се имам за богат. За мен богат значи здрав. Не може да се каже, че съм и звезда, след като се боря с живота като всички останали. Парите са отговорности – отговорност да ги спечелиш и заслужиш, отговорност е и да ги задържиш“, казва момчето, което не си позволява да забрави бедното си детство.

Днес мечтае да е здрав и да има повече време за близките си, но както обяснява тези екзистенциални истини бързичко осъзнава, че разговорът става много сериозен и ето го! – чувството му за хумор: „И един скромен частен самолет, с който да пътувам по света. Даже съм си харесал и модел, който на изплащане за 10 години ще ми дойде тамън. Без да знам още каква му е поддръжката обаче“. Гръмовен смях! Само бъдещето ще покаже става ли от Явор авиатор.

Ученик обаче със сигурност става. Поне сега. Като дете, когато му е било времето, хич не му е прилягало да търка чина. Гонен е от 12 училища. Само от 8 до 10 клас смених 10 училища

В пети клас трябваше да повторя, защото съм бил имал слаб успех. За да не ми се присмивали, ми смениха и училището, което пък ме отведе при едни от големите ми приятели в живота и до днес“, спомня си Явор. Наскоро обаче отново хвана учебниците, за да си завърши образованието. „Успях да изляза от калните аспарухови улици и да стигна до 5 пъти „Рапър на годината“, до записи с Нели Рангелова, „Ъпсурт“, Гудслав, Лора Караджова, Маги Джанаварова, Цвети Янева, Рик Рос, УОШ МС и кой ли още не. Не може да се имаш за голяма работа, а училището да те победи. Стори ми се и адски важно да дам пример на всички, които са тръгнали по този път – не просто да ходиш, а да учиш здраво. Учете, приятели, и обръщайте внимание на занаятите, които ще ви отведат до това да бъдете сами шефове на себе си. Ставайте зъболекари, зъботехници, златари, програмисти, лекари, фризьори, готвачи – все неща, които можете да работите по целия свят“, не можеш да го прекъснеш, толкова пламенно се опитва да амбицира всички кривнали.

Затова и разказа как е минавал един негов ден като дете. „Денят започваше в 7:36 ч. Отивах на плаж до към 17 ч, където срещах цялата аспаруховска бригада и по цял ден бушувахме по бреговете. След това се прибирах, мечтаейки за пържени кюфтенца с картофки и купичка тараторче, които да ми минат през тялото и да заспа за половин час, за да мога после да изляза да играя един мач или на „Ура ура“. Накрая да седна при по-големите и да ги слушам за какво си приказват до към 11 ч, след което направо се размазвах вкъщи на леглото с пружина и удрях една глава до сутринта, когато всичко започваше наново“. Това чудно детско ежедневие край морето обаче отдавна е минало. Днес в деня на порасналия Явор няма шляене, а само в „15 часа плътно бачкане като имам един час за себе си“. Често се налага да се качи на колата и да мине 500-600 км по българските магистрали, описани от него така, че ми се изчерви клавиатурата да го цитирам. Оставил е и любимия футбол, който освен по улиците е тренирал и 8 години в „Спартак“ Варна. „Но спортът в България е толкова смешен, че освен за здраве няма смисъл да очакваш нищо от него“, казва Килата. Посветил се е само на музиката, въпреки че съм имал точно 1 000 000 причини да спра да се занимавам. Музикантите и артистите у нас умират като бълхи и няма кой дори да им поръча ковчега и да им плати гробното място. Да не говоря, че законите и културата са ни такива, че никой не ни купува дисковете легално, а ги теглят от интернет. Сега извадих албум “Това, че нямаш, не означава, че не може да бъдеш“ – 25 песни, от които няма нито една слаба. Продали сме 180 диска! Благодаря на всички, които държат да го имат. Няма да мога да си избия инвестицията с две години яка работа обаче. Ето ти причина да спра! Но не мога. Обичам това, което правя, и то силно“, пали се като факла Килата.

„Аз съм българин – млад, горд и пробивен. Шегувам се, защото се приемам като човек от планетата Земя. Здрав съм, разсъждавам, общителен съм и адски пробивен. Не можеш да слагаш етикет на хората, защото етносът е нещо съвсем нищожно на тази планета“, категоричен е рапърът, който за шеста година е номиниран за най-добър изпълнител в стила си и се надява отново да грабне статуетката, за да изпее с гордост парчето си „Аз съм 6“. „Това ще е моето малко пророчество“, надява се той и се подготвя за церемонията, която е на 7 февруари. А след това ще се откаже да участва повече.

В личен план също си е построил малък, частен оазис. Намерил е жена, която обича и може би затова я крие толкова осторожно. „Надявам се да й покажа колко много държа на нея и да я карам да се чувства кралица всеки ден до мен“, е единственото, което загатва Килата.

Tagged as

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist