fbpx

Певицата Клавдия: Лили Иванова ме разплака

Написано от от 11/12/2018

Певицата Клавдия: Лили Иванова ме разплака

КОЯ Е ТЯ

Клавдия Драганова е родена на 16 септември 1987 г. в Сливен. Първите й стъпки в музиката са на 6-годишна възраст в предаването „Като лъвовете“ по БНТ. Звездата й изгрява в популярното музикално риалити „Стар академи“. През 2010 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност поп и джаз пеене, а година след това завършва и магистърска степен – музикална педагогика.

През 2016 г. песента й „При мен остани“ участва в конкурса „Бургас и морето“. Клавдия участва и в двете поредни издания на BG Music Festival, където през 2017 г. печели първата и най-голяма награда с авторската си песен, написана изцяло за форума.

– Клавдия, ти беше единственият представител от България на благотворителния концерт в Скопие с песни на покойния Тоше Проески (най-популярния македонски певец, загинал в автомобилна катастрофа през 2007 г.). Какво беше усещането да пееш в най-голямата зала в столицата на Македония?

– Приживе не успях да се запозная с Тоше, но за неговата музика знам почти всичко и слушам негови песни. На концерта се озовах благодарение на моите продуценти. Организаторите на събитието са звъннали да поканят представител от България и решиха да изпратят мен. Когато Проески почина, в курса ми в университета имахме македонци и те не идваха на лекции. За тях беше голяма трагедия. Очаквах нещо голямо от концерта, но той надмина очакванията ми. Публиката беше велика. У нас мога да я сравня само с публиката на концертите на Слави Трифонов. Всички пееха и бяха много екзалтирани. Това бе най-хубавият концерт, който съм преживявала. Публиката ме прие много топло, въпреки че има опити за разделение на държавите.

– Коя негова песен представи?

– „Боже, пази я от зло“. За мен това е една от най-хубавите му песни. Част от изпълнителите вече си бяха харесали други негови песни и тази беше останала, а аз точно нея исках. Всичко на живо се случваше с оркестър и беквокалистки. Това беше най-голямата изява в живота ми. Два дни след концерта не спах, защото емоцията ме държеше.

– Имаш собствена музикална школа, в която обучаваш талантливи деца. Разкажи повече за проекта си.

– Вече пета година се занимавам с нея. В началото започнах като учителка в различни частни школи. Впоследствие се събраха много деца и реших да се отделя и да направя нещо мое. Родителите ме подкрепиха и затова нещата се случиха. Те знаят, че съм действащ изпълнител, имам участия и понякога не си доспивам. Вече имам колежка, която ми помага. 12 деца са при нас, като уроците им са два пъти седмично.

– Някое от тях ще стане ли звезда?

– За 2-3 от децата съм категорична, че някой ден ще участват в музикални формати. Макар че са малки, чисто езиково са много напред. На мен понякога ми е трудно да кажа толкова бързо всичките думи, а те от раз го правят. Карам ги да пеят много на български език, но на английски им е по-лесно.

– Спомена музикални формати, а твоето име изгря точно от такъв – „Стар академи“. С какво свързваш онези времена?

– Тогава, през 2005 г., бях на 17 години. Сега като се замисля, бих променила много неща. Бих изчакала, защото отидох прекалено малка. Аз съм от Сливен и на събития в града пеех като самодейка. Отидох на турне в Словакия, изпях „Катерино моме“, публиката ме хареса и се взех на сериозно. Тогава в Словакия видях, че излъчват „Стар академи“. Организаторите там ми казаха, че трябва да се явя в този формат, когато се върна в България. Пристигам у нас и казвам на майка ми, че искам да се явя в едно предаване. А дори не знаех, че ще започва в България. В последния ден на кастинга отидох. Видяха ме Маги Халваджиян и Мая Бежанска и ме харесаха. Тя дори ми каза, че иска дъщеря й да прилича на мен. Беше интересно, но лоша шега ми изигра това, че се влюбих. Най-голямата ми любов (б.р. – певецът Ивайло Колев) беше в „Стар академи“. Доста хора може да ми завидят, че имам на лента заснета първата си любов в живота – първи трепети, първи целувки…

– Сега изживяваш ли голяма любов?

– Да, към музиката. От 4-5 години съм изцяло влюбена в музиката.

– Каква ти е оценката за сегашните музикални формати, които се излъчват по телевизиите?

– След края на „Стар академи“ ни заведоха участниците на концерт на Лили Иванова. Тя стоеше и ни гледаше. Каза ни: „Деца, вие нали знаете къде сте попаднали?“. Тогава, 17-годишна, въобще не си давах сметка какво представлява шоубизнесът. „Вие просто перете едни пари“, каза още примата. Директно ни го каза. Приех го много искрено и си поплаках. Но се оказа много права. Такива формати са много полезни за талантливи деца, но попадат в едни тежки 5-годишни договори. Няма нито напред, нито назад. Опитваш се да правиш нещо, имаш участия, но като цяло не е това, което очакваме всички. Има хора, които леко те използват. Затова казвам, че бях прекалено малка за такъв формат.

– Какви други страсти имаш освен музиката?

– 8 години се занимавах с професионален балет. Активно спортувам фитнес, тае бо и йога. Завършила съм музикална консерватория и там имах възможността да участвам всяка година в мюзикъли. Първият мюзикъл, който пуснахме с реплики, беше „Мама миа“. Бях с главна роля – на момиченцето. Целия мюзикъл го изнесох на плещите си. Това е нишата, в която искам да се развивам, но в България е трудно.

– Имаш ли планове за празниците?

– Ще работя. Постоянно имам покани за участия. На мен душата ми пее. Постоянно пея – на улицата, в банята… Понякога и танцувам. Такъв е начинът ми на живот.

– Какво си пожелаваш за следващата 2019 година?

– Пожелавам си в личен план да намеря човек, който да ме кара да летя, както летя с музиката. Ето едно поетично пожелание, защото и пиша. Пиша си текстовете, може и книга да напиша. Мисля да я издам, когато стана на 40 години. Имам още житейски път, който да премина, но и досега имам много силни истории.

Интервю на Иво Ангелов, в. България Днес

Тагове

Коментари

Отговор

Вашият email няма да бъде публикуван.Полетата маркирани с * са задължителни


Продължи да четеш

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track
TITLE
ARTIST