fbpx

Теодосий Спасов и Иван Шопов – съвършена музикална осмоза

Written by on 25/11/2018

Теодосий Спасов и Иван Шопов – съвършена музикална осмоза

10 композиции, които те пренасят в 10 различни природни и урбанистични сцени и чертаят ярки картина в подсъзнанието сякаш слушателят е експериментирал с LSD. InFusion, новият албум на виртуоза на кавала Теодосий Спасов и един от най-добрите импровизатори с електронен звук Иван Шопов, е съвършено сливане, музикална осмоза между хилядолетен ритъм и нови технологии.

„Аз гледам на този процес, като на търсене на идентичност и създаване на мост между поколенията. Всеки има нуждата да се самоопредели, знаейки от къде идва и какви са неговите корени. Музиката е средство, с което можем по-лесно да комуникираме, да учим география и чужди езици. Младите хора днес се движат с много бърза скорост, използвайки океана от информация пред тях и за тях е важно отивайки в открито море да имат карта за завръщане към дома“, така описа стиловото преплитане на традиционен инструмент с космополитен електронен звук Иван Шопов пред „Монитор“.

Сърдечния ритъм в бийта на отварящото парче Anticipation кара подсъзнанието да се гмурне надълбоко, а кавалът сякаш вади тънки нишки от съкровени мисли, които пазиш само за себе си. Пианото на Димитър Бодуров почуква като дъжд по прозорците и носи топла меланхолия в почти половината композиции, включително в заглавната InFusion. Тандемът Спасов-Шопов рядко прибягват до вокали и там, където ги има са минималистични, но внушителни. We’ll Stay in Touch е една от тях с изящните тайнствени гласове на Авигея. Песента е малък контрапункт в спокойното джаз-фюжън настроение на целия албум – тя е напрегната, кара те да чувстваш неясно притеснение. С вокали се включва и норвежката Рут Майер в Silent Song, която те вика в сюрреалистично пространство, в открития космос.

Истинско удоволствие е да слушаш как Теодосий Спасов манипулира инструмента си така, че да го накара да издава звуци, идеално вписващи се, дори сливащи се, с електронен бийт. Може би, защото в творческия процес нито един от двамата автори не е взимал превес.

„Работехме заедно в пълен синхрон и вдъхновение“, каза Теодосий Спасов пред „Монитор“. Но всеки знае, че колкото по-лесно изглежда или звучи нещо, толкова повече труд и усилия са вложени в него. „Най-трудното е двата стила да не стоят като залепени отделните елементи и да не си пречат един на друг. За това се изисква много търпение, опит и много музикални натрупвания“, признава Шопов. Всъщност InFusion е събиран цели две години, а в студийните записи участват гост-музиканти от няколко континента, всеки от които е институция в света на етно джаза и уърлд музиката. Мастерингът е осъществен в САЩ от Шон Хатфийлд в неговото легендарно студио Audible Oddities с изцяло аналогова техника.

Колаборацията между Теодосий Спасов и Иван Шопов датира от много години под различни форми, наименования и проекти. А обяснението за електронното залитане на най-добрия ни кавалджия е лаконично: „Харесвам и обичам звученето наречено Иван Шопов.“

За Иван обаче мечтата да работи с голямото име е отдавна. „Още докато свирих в рок група и се учих да правя дръм енд бейс в Троян. Тогава някъде с приятели слушах негови записи и си мислех, колко интересно може да се получи, ако пробвам да вкарам фолклор и джаз по такъв начин в музиката, която правех тогава“, спомня си началото той. А днес, след като са се надушили, че са от една порода, Шопов има по-голяма цел с общите им проекти: „Искам да възпитам родолюбие, уважение към нашите традиции и ценности, но също така космополитност: „Да знаеш, че света е голям и пълен с прекрасни места, но само знаейки от къде идваш, можеш да се чувстваш негов гражданин“.

За Теодосий Спасов нещата не стоят съвсем така. „ Аз правя музика и не преследвам млади хора“, категоричен е той. Ефектът е един – всеки ценител ще иска да се пренесе във вселената на InFusion без значение от възрастта си, или музикалните си предпочитания. От началото на 2019-та ще има възможност да го направи и със 180-грамов бял винил.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.