fbpx

100 заведения на съд заради нелицензирани песни

Written by on 24/11/2018

100 заведения на съд заради нелицензирани песни

 

Около 100 дела водят от сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ със собственици на заведения, които не са лицензирали музиката, която пускат на територията на обектите си. Това са с 20 повече съдебни процедури от месец юни насам, като тогава от организацията обявиха, че са в най-активния си период във воденето на спорове в съда.

Въпреки това приблизително в 60% от случаите, когато се установи нерегламентирано излъчване на музика в търговски обекти, споразумение се сключва преди фазата на процеса. „Причините са две. Първо, ползвателят се възползва от по-облекчено обезщетение, второ си спестява съдебните разходи“, казват от „Музикаутор“, които вече стартираха кампанията си за обучение на общински инспектори, които ще започнат проверки по заведенията от началото на следващата година. Очакванията са, че по този начин ще се намали сивият сектор в публичното изпълнение, тъй като до този момент контролна функция имаха единствено петима инспектори от Министерството на културата. „Факт е, че процедурата все още не е възприета и стартирала, за да окаже толкова бързо ефект върху ползвателите. Това, което можем категорично да отчетем, е че се забелязва интерес от страна на общините за провеждане на обучителна и разяснителна кампания при тях, която ние вече стартирахме. Все още е рано да правим обобщение за процента от обекти, които са уредили правата си след приетите промени, защото реално те все още не функционират“, казват от организацията.

Развитие в положителна посока се забелязва обаче при организирането на концерти. Практиката за създаването на фирми-еднодневки за концертно участие у нас се среща все по-рядко. Причината – сред последните промени в Закона за авторското право и сродните му права е въвеждането на т.нар. „солидарна отговорност“ на залите, в които се провежда събитието. „С известни изключения все още не може да се разчита на инициатива от страна на организаторите да лицензират своите събития. В този смисъл активността премина в залите, в които се провеждат тези събития. Ръководството на залите доби оперативен навик да се консултира с Музикаутор при всеки провеждан концерт и да получава писмено потвърждение, че правата са уредени“, съобщават още от сдружението, цитирани от „Монитор“.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.