fbpx

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на социална мрежа

Написано от от 07/11/2018

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на социална мрежа

Васко Василев е единственият български класически музикант със самостоятелен концерт в най-голямата зала у нас – Арена Армеец. На 29 февруари 2017 г. пред 12 000 фенове виртуозният цигулар изнесе един запомнящ се и незабравим спектакъл.

Изключителен талант. Като малък е определян като „дете-чудо“. Днес, Васко Василев се нарежда сред най-успелите цигулари в света. Концертирал е в над 40 страни. Любимец на по-младата аудитория.

Роден е на 14 октомври 1970 г. в София. Първите си уроци по цигулки взема на 5-годишна възраст. През 1978 г., след участие в Международната асамблея „Знаме на мира“ записва първата си дългосвиреща плоча със Софийска филхармония. Същата година дебютира като актьор на сцената на Народния театър в ролята на Леонардо Да Винчи. Когато става на девет години, след участие в кастинг, печели главна роля в детския филм „Слънце над детството“, където Невена Коканова играе майка му.

През 1980 г. е изпратен от българското правителство в Москва, където учи в Централното музикално училище към Московската консерватория.

През 1988 г. печели 3-те най-големи международни конкуси за цигулка – „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Генуа. Това му дава възможност да замине за Лондон, където продължава образованието си в Кралския музикален колеж и между 19 и 21-годишна възраст е канен като гост-концертмайстор на Лондонския Симфоничен Оркестър и Лондонската Филхармония.

На 21 години печели титлата „Супер солист“ на Лионската опера във Франция.

На 23 години става най-младият първи концертмайстор на Кралската опера „Ковънт гардън“ в Лондон, където работи и до момента. От 2012 г. е и творчески продуцент на операта.

Работил е с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Рони Ууд от „Ролинг Стоунс“, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър.

Създател е на формацията „Лауреат“, в която влизат различни музиканти, носители на престижни международни награди. С тях участва в множество концерти и записи на различни продукции.

2013 г. се дипломира в Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив, със специалности – цигулка & диригентско майсторство.

Откровения от автобиографичната му книга „Васко@40+5“:

„Човек има предначертана съдба, но тя не прави подаръци. За да се случи най-добрата версия на живота ти, трябва да се стараеш, да се бориш.“

„Аз обичам да обичам и за мен е по-лесно да раздавам любов. Това ме прави истински щастлив, чувствам се пълноценен, независимо дали съм дал усмивка, пари, или някакъв материален подарък. Да си на сцената пред толкова много хора е откровеност. Когато свиря, давам част от съкровената си емоция на хората. Публиката е единствената причина да искам да се развивам.“

„Ковънт Гардън ми даде една огромна свобода да правя свои проекти, даде ми възможността да работя с артисти, като Хосе Карерас, Павароти, Доминго, с голямата английска актриса Хелън Мирън, с Питър Устинов и много други, сред които с поне 10 български певци – с Анна Томова-Синтова, Светла Василева…“

„Свирил съм в най-добрите зали на света. Но не залата, а публиката е определящата.“

„Най-доброто оръжие срещу бедността, материална или духовна е културата. Когато един човек от малък е захранен с нея, тя ще бъде с него завинаги. Можеш да си материално беден, но богат и щастлив отвътре.“

„Мисля, че съм късметлия. Старая се всеки ден да оценявам това, което имам. Животът ми е дал много и се опитвам да го запазя и да се грижа за него. Не искам нищо повече от това, което имам в момента.“

„Цената на съвършенството не е висока, когато не е самоцел. Аз правя това, което обичам.“

Източник: dir.bg


Коментари

Отговор

Вашият email няма да бъде публикуван.Полетата маркирани с * са задължителни


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track
TITLE
ARTIST