fbpx

Честит Рожден ден, СПЕНС!

Written by on 13/10/2018

Честит Рожден ден, СПЕНС!

Станислав Найденов Найденов – Спенс навършва днес 42 години. Той е български рапър и продуцент.

Роден е в град Плевен. Още като ученик е запален по музиката, но предпочитанията му клонят към метъла – слуша W.A.S.P. и Helloween. Едва по-късно узрява за рапа, под влияние на Snoop Dogg, Kurupt, Dr. Dre и най-вече Tupac. Докато учи във II АЕГ „Томас Джеферсън“, Спенс прави първите си опити за демо записи, разбира се, съвсем аматьорски – със синтезатор и двукасетъчен касетофон.

След завършването си през 1994 година е приет в Техническия университет – специалност „Комуникационна техника и технологии“. Но покрай безкрайните му ангажименти, така и не успява още да завърши. В София Спенс си дава малко почивка, но през 1995 година започва все повече да се занимава с музика. Свързва се с тримата видински рапъри Змиеядеца, Гявола и Big Mouth, а срещата му със Слим води до създаването на групата „Тим от Дим“. Прави първите си опити с компютърни програми, междувременно работи и в Нова телевизия. Съдбоносна за Спенс е срещата му с DJ Станчо, през 1998 година. Двамата веднага си допадат и решават да работят заедно. DJ Станчо урежда първите участия на Спенс – най-напред в дискотека „Алигатор“ в град София, а впоследствие и в останалата част на страната, където публиката го приема все по-радушно.

През лятото на 2000 гододина започва работа по дебютния си албум, в който гост вокалисти са Слим, Колумбиеца, Гявола, Чупи, Big Mouth и групата „Димна завеса“, а скречовете в него са на DJ Станчо. Албумът „Прекалено лично 1“ излиза през февруари 2000 година и веднага се нарежда сред най-продаваните заглавия в жанра, печели още повече почитатели на Спенс. В него певецът проповядва легализиране на марихуаната, освен това се засягат ежедневните проблеми, с които се сблъсква младото поколение, както и за корумпираните ченгета и политици. Пилотният клип към албума „Направи ме“ е цензуриран от БНТ, телевизия „ММ“ първоначално го сваля от ефир, а впоследствие го излъчва само след полунощ.

Спенс твърди, че е привърженик на генгста рапа и си пада по мелодичния хип-хоп от Западното крайбрежие. Не е привърженик на чистото копиране, макар че използва някои семпли. Музиката, текстовете и аранжиментите в албума му са изцяло негови. Готов е и втори клип от албума му – „Писна ми“. Освен това завършва записите на втория си албум, като му остава време и за гостувания в песни на Сантра и групата Скреч, освен това записва и специална песен за предаването „Споко“ по BTV.

През 2014 г. Спенс в дует с младата поп певица Цвети Радойчева записва видеокипа „Кисело диско“, посветен на Криско.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.