fbpx

Пловдив Джаз Фест – съпътстващи събития и концерти

Written by on 05/10/2018

Пловдив Джаз Фест – съпътстващи събития и концерти

 

 

Пловдив Джаз Фест обяви съпътстващата си програма, която затвърждава тазгодишното издание на фестивала като истински калейдоскоп от изкуства. Сред планираните събития от 31 октомври до 3 ноември отново е превърналият се в традиция конкурс за млади изпълнители, както и литературна среща-разговор, майсторски клас по джаз пиано и вокал, и кино прожекция.

Амбициозната програма допълва големите концерти на Елиане Елиас, Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, Дейв Холанд и Крис Потър, Ян Гарбарек и Трилок Гурту, които вече се радват на силен интерес от джаз любителите.

Организатор на Пловдив Джаз Фест е Мира Кацарова и компанията ѝ„Блу Ем“, с подкрепата и партньорството на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Откриването на Пловдив Джаз Фест 2018 е на 31 октомври в Дом на културата „Борис Христов“. То ще бъде съчетано с изложбата  „Колекционерът-импровизатор“, която ще представи на публиката картини от колекцията на Николай Неделчев. След това в голямата зала на „Борис Христов“ ще се състои концертът на Елиане Елиас, с участието на съпруга й Марк Джонсън. Същата вечер започват и клубните концерти на Пловдив Джаз Фест. На 31 октомври от 23:00ч. в Bee Bop Café ни очаква Милен Кукошаров квартет, с участието на Михаил Иванов.

Денят на будителите е особено подходящ за литературната среща-разговор „Светлата гравитация на думите“ с Аксиния Михайлова, Инна Пелева, Любомир Канов и Александър Секулов. Дискусията ще се проведе на 1 ноември от 18:00ч. в клуб „Петното“ и неин модератор ще бъде Ина Иванова. От 20:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ще има два концерта – първият е на Дина ДеРоуз, а след нея на сцената ще се качат Теодосий Спасов и Влатко Стефановски. Късният концерт в Bee Bop Café ще бъде на Христо Йоцов и Jazz Cats.

На 2 ноември млади джаз музиканти и певци ще се срещнат с Дина ДеРоуз, която ще проведе майсторски клас по джаз пиано и вокал. ДеРоуз е част от състава преподаватели на едни от най-престижните училища в света, сред които Manhattan School of Music, NYU, The New School, Long Island University и др. Участието й във фестивала се осъществява в партньорство с Groove Atelier, по чиято покана Дина ДеРоуз пристига в България. От 20:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ще започнат двата големи концерта от основната програма. Първият е концерт-бенефис, в чест на легендарната джаз формация „Бели, зелени, червени“, която тази година ще получи Наградата на Пловдив Джаз Фест за цялостен принос в джаза. Този път наградата ще бъде връчена посмъртно и на един от най-значимите български джаз пианисти, Румен Тосков-Рупето, който през 2018 щеше да навърши 50 години. След награждаването и концерта-бенефис на Бели, зелени, червени, на сцената ще се качи Дейв Холанд със своя квартет, в който участва и Крис Потър. Името на Дейв Холанд заема солидно място в историята на джаза. Започвайки кариерата си от квартета на Майлс Дейвис, в последните 50 години той е свирил с почти всички големи имена и е учител и вдъхновител на мнозина.  В късния концерт на 2 ноември, пък, в Bee Bop Café ще чуем „Октет Пловдив“.

На 3 ноември от 14:00ч. в клуб „Фарго“ ще се състои лектория на Елица Матеева и прожекция на филма „Орландо“. Финалът на Младежкия конкурс на Пловдив Джаз Фест е с концерт в Bee Bop Café, с начален час 16:00ч. Последният голям концерт е на Ян Гарбарек – човека, променил концепцията за свирене в джаза. В квартета му участва големият индийски перкусионист Трилок Гурту. Късното събитие в програмата на фестивала е представянето на дебютния албум на младия пианист Иван Гърбачев – от 23:00ч. в Bee Bop Café.

„През годините за мен джазът придоби смисъла на екзистенциална метафора – той се превърна в гласа на добрия вкус във всичките му проявления: за музика, за изкуство, за държание, за език, но и за нравственост“, казва Мира Кацарова.

И тази година Пловдив Джаз Фест събира в едно вдъхновението и мечтите на творци от различни точки на планетата, представители на различни поколения и различни изкуства. Очакваме ви в Пловдив, начало – 31 октомври.

Пълен календар на събитията на Пловдив Джаз Фест 2018:

 31 октомври, Дом на културата „Борис Христов“ –  Четвъртото издание на Пловдив Джаз Фест ще бъде открито с изложбата „Колекционерът-импровизатор“, с картини от колекцията на Николай Неделчев.

20:00, Дом на културата „Борис Христов“ – „Вечер с Елиане Елиас“, концерт на бразилската певица и пианистка, с участието на Марк Джонсън

23:00, Bee Bop Café – Милен Кукошаров квартет, с участието на Михаил Иванов – Мишо (контрабас)

––––––––––––––––––––––––

1 ноември, 18:00, клуб „Петното“ – „Светлата гравитация на думите“: среща-разговор с Аксиния Михайлова, Инна Пелева, Любомир Канов и Александър Секулов, модератор – Ина Иванова

20:00, Дом на културата „Борис Христов“:

Концерт на Дина ДеРоуз (САЩ и България)

Концерт на Теодосий Спасов и Влатко Стефановски

23:00, Bee Bop Café – Христо Йоцов & Jazz Cats

 

––––––––––––––––––––––––

2 ноември,  Дом на културата „Борис Христов“ – Отворени врати: Майсторски клас по джаз пиано & вокал с Дина ДеРоуз

20:00, Дом на културата „Борис Христов“:

Концерт-бенефис в чест на Бели, зелени, червени от техни ученици и студенти

Концерт на Дейв Холанд квартет, с участието на Крис Потър

23:00, Bee Bop Café – Октет Пловдив

 

––––––––––––––––––––––––

3 ноември, 14:00, клуб „Фарго“ – „Орландо“ – Сали Потър в градината на минимализма: лектория с прожекция на филма „Орландо“

16:00, Bee Bop Café – Младежки конкурс на Пловдив Джаз Фест, концерт на финалистите

20:00, Дом на културата „Борис Христов“ – концерт на Ян Гарбарек, със специалното участие на Трилок Гурту

23:00, Bee Bop Café – представяне на дебютния албум на Иван Гърбачев

Билети за големите концерти в залата на Дома на културата „Борис Христов“ могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim. Освен онлайн, те са достъпни и на касата на Главната улица в Пловдив, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи.

Билетите за клубните концерти се закупуват на място в Bee Bop Café преди началото на всяко събитие.

Достъпът до литературната среща-дискусия, изложбата, прожекцията на филма „Орландо“, както и до концерта на финалистите в Младежкия конкурс на фестивала, е свободен.

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.