fbpx

Концерт с песните на „Златния Орфей” в памет на Генко Генов

Written by on 29/09/2018

Концерт с песните на „Златния Орфей” в памет на Генко Генов

През 1972 г. в системата на Интервизия, най-гледаното предаване е „Златният Орфей“ – над 200 милиона зрители, на второ място е Олимпиадата в Мюнхен с 18 милиона по-малко.

Филми за фестивала са правили телевизиите на Англия, Белгия, ФРГ, Швейцария и всъщност зрителите са много повече. Създател и директор на фестивала е Генко Генов.

Седем месеца след това срещу Генко Генов започва процес. Обвинен е в държавна измяна и пропаганда на западна култура в социалистическа България. Осъден е и излежава присъда от 8 години затвор. Тази година се навършват 90 години от рождението му.

По този повод неговият син организира концерт „Песните на Златният Орфей“ в памет на Генко Генов – чудакът, със специалното участие на Мими Николова, Камелия Тодорова и Орлин Горанов.

Фестивалът беше единственият контакт със Запада, липсва на нашето поколение, сподели певицата Камелия Тодорова в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Баща ми е бил на строг режим в затвора в Стара Загора, разказа синът на Генко Генков – Райчин.

„Сестра ми се ражда, когато той влиза в затвора и е на 8 години, когато излиза.Той пише приказки за нея в затвора, позволявали са му по 1 лист на седмица. По-тежко е положението след като излиза от затвора, защото продължават да се отнасят към него като към предател и шпионин”, сподели още Райчин Генов.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.