fbpx

Катя и Здравко скочиха срещу халтурата

Written by on 12/09/2018

Катя и Здравко скочиха срещу халтурата

Катя и Здравко от дует „Ритон” са част от смелата кампания в защита на хубавата българска музика, разказва в. „Шоу“. На всеки свой голям концерт двамата символично казват „НЕ” на халтурата и на всички опити за измама от сцената чрез плейбек! И са категорични, че когато става дума за комерсиално музикално събитие, за което се продават билети, е кощунство да се мисли и прибягва до плейбек. Първо, защото той е далеч от професионалното уважение, което всеки един изпълнител трябва да притежава, и второ – защото публиката е истински лакмус. Веднъж излъгана, тя повече не се връща!

Всъщност, откакто са станали творчески тандем до ден-днешен, Катя и Здравко красноречиво са показвали, че са привърженици на живото пеене. Особено днес, когато плейбекът е неизменно присъствие в музикалните тенденции. И за разлика от много колеги от своето поколение, чиято най-голяма творческа активност е останала някъде там, в годините, когато все още я имаше Концертна дирекция, звездният дует все така упорито и стремглаво твори. Двамата са вече 41 години на сцената – правят концерти, издават албуми и плочи, и по нищо не им личи да са уморени от музика. Освен това са и от малкото родни изпълнители, които наистина правят самостоятелни концерти, без да канят гост изпълнители. На 12 септември „Ритон” ще превърнат Летния театър в Плевен в малък празник – с концерта си, който е част от турнето „40 години музика и любов”. А няколко дни по-късно – на 18 септември музикалният празник ще се пренесе и във Велико Търново.

Преди броени дни звездното ни дуо закри с пищен концерт и музикалния сезон в Каварна, чийто кмет пък се оказа техен огромен почитател. Градоначалникът Нина Ставрева символично подаде ръка на най-успешния български дует в призива им да се пее на живо, като превърна Каварна не само в гостоприемна сцена за подобни музикални събития, но и с личното си отношение.

„Във възторг сме от г-жа Ставрева, на която благодарим за топлото посрещане. Тя беше през цялото време на първите редици, пееше, пляскаше и се радваше. Направи ни впечатление колко е обичана тя от съгражданите си”, сподели Катя и добави с усмивка, че е много приятна изненада и фактът, че годините на активно присъствие на „Ритон” на сцената като дует (вече 41, б.а.) почти съвпада с възрастта на кметицата на Каварна.
„Ние пеем на много места, на различни празници на градове и виждаме различни реакции на хората към техните кметове. Сега останахме наистина много приятно изненадани в Каварна. Бяхме им два дни на гости заедно с оркестъра – в България малцина подхождат по този начин”.

На същото мнение е и Здравко, за когото темата за живото пеене винаги е била много чувствителна, особено, при положение че с Катя от толкова години вече не познават друг вид комуникация с публиката.

„Чест прави на кметството на Каварна, че ни взе с целия оркестър, защото повечето кметове казват: „Ние искаме да ви видим вас, за какво ви е оркестър?!”, а всъщност публиката буквално полудява при живия контакт, защото е много истинско преживяването. Всичко друго е синтетика. Признак на висок интелект е да осъзнаеш какво означава живия звук от жив оркестър. И с Катя сме щастливи, че това е началото на кампанията, която по принцип поехме – „Не на халтурата и на измамата от сцената с плейбек”, допълни Здравко, като подчерта, че това се отнася само и единствено за концертите, за които се продават билети. Тъй като има и малки общини, които не могат да си позволят такава организация, като в такива ситуации изпълнителите задължително трябва да пеят със синбек.

„Най-после трябва да се каже „Не”, защото ние сме творци, продаваме изкуство – продукт, за който сме се трудили с години. Не можем да мамим публиката с някакъв полуфабрикат, някакво ГМО! Публиката някак си вече привикна, стана малко апатична, а трябва да бъде възпитавана да иска и да търси качественото. Хората очакват да чуят жив звук, не плейбек. Знаеш ли, всеки път, когато излизаме на сцената и оркестърът засвири, се получава такъв уникален обмен на енергия с публиката. Точно тогава избухва онова, на което му викаме сценично щастие.
Интересна подробност, която попадна в обсега на непринудения ни разговор с „Ритон”, бе и пояснението, че „такова чудо като концерт на плейбек има само у нас няма аналог по света”.

„И за да се премахне завинаги като употреба, трябва да има повече живи концерти”, призовават Катя и Здравко. Двамата вече са в активна подготовка и за мащабния си музикален спектакъл в НДК следващата пролет, но на него ще се посветят изцяло веднага след края на концертите, които са част от турнето им „40 години музика и любов”.

Източник: blitz.bg


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.