fbpx

Първата джаз певица на България с концерт в НДК

Written by on 04/09/2018

Първата джаз певица на България с концерт в НДК

Първата българска джазпевица Лени Вълкова ще претвори емблематичната си песен „Тихо гасне тая вечер“ от Йосиф Цанков заедно с неговия внук Вили Стоянов на срещата-концерт днес в Литературен клуб „Перото“, съобщава „Монитор“.

Събитието е организирано от Джаз ФМ и НДК. Първата българска джаз певица ще разкаже за живота си, за утвърждаването и развитието на джаз сцената ни и ще изпълни общо 12 песни. Ще чуем джаз стандарти, популярни танцувални хитове и по-мако познати, но незабравими песни от 30-те до 50-те години на миналия век. На пианото ще бъде Калин Жечев. Входът е свободен.

Лени Вълкова е първата вокалистка на Оркестъра на Асен Овчаров, чийто основен солист до тогава е Александър Николов – Сашо Сладура. Асен Овчаров първи създава нотни материали за пиесите на Глен Милър и Дюк Елингтън, с които свирят многобройните оркестри в страната. Овчаров сформира първия професионален бигбенд, с него осъществява първия излъчван на живо по радиото джаз концерт, а също така и създава първия джаз клуб в София. Лени Вълкова е солистка и на отделилия се от състава на Овчаров „Джаз на оптимистите“, чийто репертоар е с подчертано забавна насоченост. Често двата оркестъра се събират под диригентството на Асен Овчаров и със солистка Лени Вълкова и така изнасят концерти в София и в цялата страна.

Тя е солистка на прочутите неделни матинета в зала „България“ под диригентството на Борис Симеонов. По същото време в залата на БИАД свирят „Джазът на младите“ – второ издание, които канят Лени Вълкова за солистка.

Има изяви като част от триото „Трите Ел“ – първо Лени Вълкова, Люси Найденова и Леа Иванова със Сашо Сладура и с диригент Асен Овчаров, а след това – с Лиана Антонова вместо Люси Найденова и с диригент Христо Вучков.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.