fbpx

„Музикаутор” търси отчисления от дискове с картички

Written by on 25/07/2018

„Музикаутор” търси отчисления от дискове с картички

Сдружението „Музикаутор” стартира кампания с искане за законодателна промяна с цел събирането на отчисления за авторите на музика от вносители и производители на празни носители на информация, каквито са дисковете, флашките и т.н. Това пише „Монитор“. За целта организацията изпрати картичка до министъра на културата Боил Банов, в която на фона на кадър от Алжир дава информация за позитивите от регламентирането на компенсационни възнаграждения от частно копиране.

„Алжир събра през 2015 г. от частно копиране 7 812 919 евро за авторите плюс 30% за ново творчество и културно наследство“, пише „Музикаутор” в първото си обръщение към МК. Предстои до министерството да бъдат изпратени и други картички, с които сдружението ще посочи кои са страните, които служат за пример в сферата.

Опитът от други държави показва, че така може да се защитава културното наследство и да се стимулира новото творчество“, казват още от организацията в рамките на кампанията им „Споделяме музика, емоция… култура“.

Припомняме, че през 2011 г. чрез промени в Закона за авторското право и сродните му права беше въведено задължението на вносители и производители на празни носители на информация да изплащат отчисления на автори, продуценти и т.н., когато CD-тата и флашките се използват за частно копиране от крайните потребители с нетърговска цел. „На практика обаче тези възнаграждения не се изплащат заради вратички в закона“, обясниха преди време пред „Монитор“ от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Междувременно Окръжният съд в Благоевград отхвърли иска на „Музикаутор” към общината на града, който бе свързан с неизплатени права за концертите, част от ежегодния фестивал „Франкофоли“.

Предявените претенции са за периода 17-18 юни 2016 г., когато бе второто издание на феста. Като причина за отхвърлянето на иска е посочен фактът, че местната управа не е организатор на събитието. „Музикаутор” ще обжалва решението на съда. „Общината се представя като организатор, нейното лого е навсякъде. Тя отпуска огромна сума за организиране на фестивала. Единствената полза тук е за Общината. Тя съумява да да представи себе си в по-добра светлина, но пък тези, чийто продукт ползва остават ощетени“, обясни наскоро изпълнителният директор на „Музикаутор” Иван Димитров. Той допълва, че от 2015 г. общината нито веднъж не е заплатила за авторските права, въпреки че има сключен договор със сдружението.

След последните промени в ЗАПСП пък всички лица и институции, които стопанисват местата, на които се провеждат концерти, носят солидарна отговорност с организатора относно лицензирането на музиката. Това означава, че при неуредени права те също биха могли да бъдат подведени под отговорност.

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.