fbpx

Косьо от „Ренегат“ направи „Прощално“ на Вапцаров

Written by on 19/07/2018

Косьо от „Ренегат“ направи „Прощално“ на Вапцаров

Тон мастило се изписа по евтиния пиар на неизвестна поп-фолк певица, която си позволи да пъшка и да се разголва върху стиховете от „Прощално“ на Вапцаров. След седмица шум и повече от месец дистанция от случилото се, днес надали много хора помнят името й. Тя се казваше Антонина. За повечето на казуса е сложена точка. Но не и за няколко човека от рок гилдията.

„Всичко започна в деня, в който чух една непозната да рецитира вяло стихове на Вапцаров на фона на ориенталско латино и разголени тела. Чух “изпълнителката” да споделя, че в прощалните стихове на осъдения на смърт поет съзирала еротика. Страхувам се да си помисля какво още би могло да възбуди тази жена… Не съм моралист, камо ли безгрешен мъж, но пошлостта трябва да бъде усмирявана в някакви граници. Това си мисля като се замисля за децата си…“,

така започва историята на написването на рок версията на „Прощално“ вокалистът на група „Ренегат“ Константин Кацаров, който изпрати отворено писмо до медиите. Но изрично подчертава, че той само е изпял песента, а нейни автори са покойният китарист Николай Николов Ni.co и колегата му Павел Дюлгерскикойто се бори за живота си след трагичната катастрофа в Прохода на републиката преди по-малко от месец.

Клипът на рок версията по стиховете на Вапцаров вече е в интернет – естетически, въздействащ, силен. Няма шанс докато човек слуша песента и особено посланието на текста да не свързва съдбоносно събитията. Точно затова Кацаров прави този поклон след трагедията с музикантите, завършва започнатото и им го посвещава.

Афект след първото слушане на Антонина. Телефонно обаждане от Константин до Павел Дюлгерски. „Затворих телефона и забравих за разговора ни. Струваше ми се нелепо – Кацаров да изпее Вапцаров“, признава вокалистът. Той забравя, но не и музикантите. Не след дълго получава демо, прослушва го и отива в студиото при Николай и Павел, изпява вапцаровите думи и си тръгва за пръв път в живота си без да прослуша как се е получило. Резултатът – песен

с висока принадена стойност от добра музика и шлифования глас на Кацаров,

 жонглиращ прецизно с правилното настроение и внушение на класиката. Професионално. Безупречно. Смелият ход е дал резултат, пише „Монитор“. Тримата са готови за следващата стъпка – видео, заснето в студиото на фотографа Георги Неделчев. Разбират се да снимат в сряда, но… една кола, в една катастрофа с един загинал и един тежко ранен, няколко дни по-рано променя всичко.

Случва се навръх рождения ден на Константин Кацаров, когато тримата имат общо участие, на което планират да изпеят за пръв път „Прощално“. Вокалистът на „Ренегат“ е сред първите научили вестта, дори преди роднините на колегите си. Изключително подробно разказва как се е почувствал и какво е направил в отвореното писмо. Едно обаче е оставил – планът видеото да се снима в планираната сряда.

И то се получава точно такова – трагично, мощно, въздействащо, каквото заслужава не само Вапцаров, но и Николай Николов и Пламен Дюлгерски.

На първи септември в Пловдив Константин Кацаров ще направи голям концерт, за да помогнем на семейството на Павел в грижите. „Около един емоционален бунт и два стиха на поет се създаде история“, казва рок гласът.

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.