fbpx

Свилен отново е Different

Written by on 28/06/2018

Свилен отново е Different

Думата „различен“ придружава група „Остава“ още преди да стигнат до софийска сцена, още когато забиваха в габровските мазета, още с никога неиздадения им първи албум „Празен кадър“, който трескаво се разпространяваше между тинейджърите на презаписани стотици пъти касетки с обложки, изкарани на некачествен черно-бял принтер.

В последните повече от 20 години продължиха да са различни, дори от себе си, всеки нов проект, всеки албум, всяко живо изпълнение беше изненадващо. Един и същ си оставаше само неподръжаемият глас на Свилен, който се извиваше еднакво и в мазето и на най-големите сцени в България и извън нея.

Този отличителен фалцет се впуска в чисто нова посока сега и излиза от зоната си на комфорт (Всъщност излиза от тази зона постоянно – неотдавна се впусна в джаз импровизации заедно с Орлин Павлов, Павел Терзийски и Стефан Вълдобрев за проекта „Четирима господа пеят джаз“). След толкова успешни години с групата, Свилен откри ново предизвикателство – първи солов албум.

Песните в него са шест за момента, а името му е Different.

Музикантът сам го определя като инди поп, а тавата е дело на обединените усилия на Ноев и няколко негови приятели музиканти, сред които китаристът на Gravity Co. Иво Чалъков и Мишо Шишков. „Имам доста музикални идеи, но някой от тях не стават за групата. Така реших да направим една проба с приятели, но

„Остава“ си остава, категоричен е Свилен. Записват първото парче Beautiful, което се превърна в пилотен сингъл, и нещата потръгват. За кратко време събират материал за EP, която първоначално планира да издаде през юни. В крайна сметка удължава срока до септември и се договаря с продуцентската компания на Влади Ампов-Графа – „Монте мюзик“, която да го разпространи.

Пилотната песен от тавата Beautiful и се сдоби не с едно, а с две видеа. Първото лирик видео е заснето с телефон на морски кей, а второто – лайв видео – в магазин в столичен мол. Отново бяга през глава от всичко традиционно.

Възможно е да има и трето видео – официално, но то зависи от ред обстоятелства и по думите на вокалиста, може би ще оставят ресурса за заснемането на клип към следващ сингъл от тавата.

Към момента пет от шестте предвидени песни, които вече са на етап смесване, са на английски. „Само една песен е на български. Но ако се забавим с издаването и имаме време ще запишем още 4-5 парчета, като две от тях също ще са на български“, псодели Свилен.

Колкото близка, толкова и различна от „Остава“ е новата музика на Ноев. „Целта е да звучи максимално различно от групата“, категоричен е фронтменът. Вокалът му е все така отличителен, но ги няма живите инструменти.

90% от албума е електронен, като само китарата е акустична. За сега самият Свилен се труди върху музиката и текстовете, а за аранжимента на пилотния сингъл Beautiful се е доверил на Георги Станев от Gravity Co. и на барабаниста на „Остава“ Даниел Петров.

И след като това предизвикателство е пред своя логичен завършек, Свилен и „Остава“ влизат в летния си ритъм с няколко големи концерта – в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и с малко бутикови участия в столицата, пише „Монитор“.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.