fbpx

Дани Милев: Музиката е емоция и вдъхновение!

Written by on 25/06/2018

Дани Милев: Музиката е емоция и вдъхновение!

Дани Милев е от хората, с които можеш да говориш на всякакви теми – зимнина, хобита, образование, икономика… Истинско удоволствие е обаче да го слушаш, докато прави своеобразна дисекция на музикалната индустрия. Причината – той влага сърце и душа във всичко, което прави на този фронт. Не търси комерса, но и не го упреква. Под мотото „разни хора, разни идеали“ той твори без предварителна сметка колко кеш би прибрал от дадено парче.

Залага единствено на емоцията, вдъхновила го за конкретното произведение. В същото време се движи на музикална вълна от десетилетия, в архива си от призове има няколко отличия от „Бургас и морето“, а професионалният път го отвежда и до голямата сцена на „Евровизия“, където работи заедно с Мариана Попова по Let Me Cry, представила страната ни през 2006 г. Днес двамата отново обединяват сили, този път за цял албум на изпълнителката на „Аз съм любов“.

„Мариана сега влиза в един много личен етап от живота си, което диктува в известна степен и високото ниво на емоционалност в новите песни“, обясни пред „Монитор“ Милев по повод съвместното си творчество с Попова, която заедно с годеника си Веселин Плачков очакват дъщеричка този октомври.

Авторът на „Сънувам те“ е категоричен, че българската музика трябва да се поощрява затова е и сред хората, които открито лобират за установяването на минимален процент песни родно производство, които следва да звучат в медиите у нас.

Факт е, че България е рай на пиратството. Макар да има известен напредък през последните години в тази посока, проблемът далеч не е преодолян. Хората просто не искат да плащат, особено когато става дума за нещо нематериално. Трябва да се култивира у тях мисълта, че когато ползваш – плащаш, коментира той от позицията си на член на контролния съвет на сдружението за колективно управление на сродни права в музиката „Профон“.

В ежедневната си работа той не изпитва особени симпатии към безцелното нареждане на рими. С две ръце обаче би се съгласил да работи и върху арендби проекти – единствено ако емоцията е водеща, а песента не се крои само в смисъла на продукция, тоест „всяко чудо за три дни“. „Така е и на световната сцена. Продуцентите нямат голяма полза от това някой изпълнител да се развие до степен, в която сам да може да определя правилата. Затова и все по-често ставаме свидетели на песните еднодневки“, казва Милев. С арендби звучене ще бъде един от следващите проекти, по които работи заедно с Неделяна Христова, която феновете на „Оркестър без име“ вероятно помнят в ролята на Рени в едноименния мюзикъл от миналия ноември.

За факта, че Дани Милев приема музиката освен като начин на развлечение, а и като мисия, говори и контраударът, който готви на скандалното парче „Табу“, в което фолкпевицата Антонина цитира Никола Вапцаров. Припомняме, че в края на миналия месец изпълнителката потърси слава, облизвайки пръст на фона на стихотворението „Прощално“. „В отговор на това заедно с Нона Йотова ще съберем нейни стихове по класици в книга, към която ще върви и диск с песни по тях. Започваме работа всеки момент“, разкри Милев, който вече се готви и за поредното си участие в „Бургас и морето“.

„Преди броени дни получих зелена светлина за проекта ни със Светльо Лобошки – „Песен на любовта“. Историята й е всъщност много интересна. Преди 3-4 години той ми се обади и ме попита дали пея песни на други композитори. Аз написах текста, той – музиката. Тогава обаче ме поканиха да съм член на журито. На следващата година той беше сред оценяващите. Миналата година заради ангажиментите ми около „ВИП Брадър“ не успяхме да я представим на софийския конкурс и така… пътят на песента до „Бургас и морето“ се оказа доста дълъг“, върна лентата назад най-добрият икономист сред музикантите у нас. И както му подражава, признава и за „Песен за любовта“, че водеща е отново емоцията.

ЗАНАЯТ

Става данъчен инспектор заради двоен отказ от Консерваторията

Какво общо имат икономиката и музиката? Отговорът – Дани Милев. „Двете занимания вървяха паралелно. Много исках да се занимавам с музика, но нямах средно образование, свързано с нея. А бях отличник. Два пъти се явявах на изпити в Консерваторията, но не влязох, затова записах икономика – да се подсигуря“, казва Милев. Въпреки че не изучава музика, а впоследствие става и данъчен инспектор, това така и не го спира да твори.

А професията му подхвърля и немалко подводни камъни. Като например престой в затвора за година и половина заради данъчна измама, за която по-късно беше оправдан. „Никога не съм го крил, но тази история някак стана прекалено преекспонирана от медиите. Миналата година й дадох нов тласък заради „ВИП Брадър“, тъй като трябваше да стартирам с някаква кука, която предизвиква интерес. За себе си аз спечелих тази игра“, казва Милев по повод участието си в любовния сезон на Големия брат.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist