fbpx

Гласът на… Ния

Written by on 14/06/2018

Гласът на… Ния

Добре, че е шегата, за да си кажем истината. Горе-долу в такъв контекст се случват събитията за Ния Петрова в последния сезон на „Гласът на България“. Момичето, чиито вокални превъплъщения са способни да разтопят ледове, признава, че се явява на прослушването на риалитито на шега – по съвет на свои приятели.

Не споделя за решението си обаче пред основната си опора в бранша – свой добър другар и съученик Явор, с когото се сработват на музикална вълна още в 11-и клас. „Притеснявах се да не се изложа. След като разбра, че съм се явила, разбира се, ме подкрепи“, обясни пред „Монитор“ Петрова.

Истината е, че Ния може да пее, да експериментира и да е истински Дон Кихот на музикалната сцена. А триумфът й в „Гласът на България“ далеч не е изненадващ. Спечели ни още с първата си поява на малкия екран, когато грабна симпатиите и на четиримата представители на журито – Графа, Поли Генова, Камелия и Иван Лечев, който в крайна сметка я приюти под крилото си в своя отбор. С победата й пък музикантът остава и единственият ментор, който е слагал на главата си заветната корона.

За самата Ния събитията продължават да я връхлитат като на сън дори и след грандиозния финал на шоуто.

Тя вече започна работа по първия си авторски сингъл, разбира се, с подкрепата на Лечев. Не бърза да издава подробности около предстоящи проекти, но за сметка на това обещава, че ще продължи да залага на мантрата: Важното е да ти е кеф, да си удовлетворен от себе си. Другото ще дойде от само себе си!“ – един от най-важните професионални и житейски уроци, които ще запомни и от своя покровител в „Гласът“.

„Това е според мен най-голямото предизвикателство пред един изпълнител в индустрията в момента. Особено, когато става въпрос за човек, излязъл от поточната линия на риалити форматите. Борбата сега е да се реализирам и то не само като запиша една песен. Искам да оставя своя отпечатък“, обясни още певицата, която все още не е избистрила идеята в какво ще вложи и паричната си награда от 50 хиляди лева. Няма да престане и да експериментира с гласа си, след като благодарение именно на предаването открива нови измерения на вокалните си способности.

Ния е от хората, чийто талант е органичен. Тя не е обикаляла конкурси и курсове по пиано от възраст, в която все още е преминавала права под масата. Музикалните й гени са от чичо й Александър Петров, писал песни за звезди от ранга на естрадната прима Лили Иванова. Самата Ния се захваща по-сериозно с изкуството по ноти на 16 г. и признава, че сред най-големите предизвикателства, които е трябвало да преодолее, тогава е сценичната треска „в момента, в който тъкмо трябва да си отвориш устата и да започнеш да пееш“. И до днес обаче преживява всяко едно излизане пред публика като за първи път.

Сега Петрова е добре ошлайфан изпълнител „от световна класа“, както я описа и самият Лечев на финала на „Гласът“. Нещо повече, след като наелектризира публиката с дуетното изпълнение на „По-полека“, за което към нея се присъедини не само треньорът й, но и колегите му Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ тя получи специална покана да се включи и в някой от предстоящите им концерти.

„Ще напомня на господин Вълдобрев за тази покана“, шегува се Ния.

И въпреки че в близкото бъдеще ще се съсредоточи основно върху музикалния си път, тя съвсем не се изолира единствено в тази сфера. Сега е четвърти курс в специалност социални дейности и работи по специалността си от година и половина, като помага на хора с интелектуални затруднения в център „Светове“. Признава, че дриблирането между сцената на „Гласът на България“ и подготовката за държавния й изпит е почти в кръга на мисията невъзможна, но няма да се откаже и от тази своя страст – да помага на хората в нужда. Сред представите й за утопичното бъдеще, макар да е категорична, че в момента е далеч от изграждането на дългосрочни планове, е и да прекарва всяко лято, пътувайки из красивите морски брегове.

А в случай, че мечтаете да влезете в обувките на Ния и да протегнете ръка към победата в „Гласът на България“, можете още отсега да изпратите аудио със свое изпълнение за кастингите за шестия сезон на предаването.

 

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.