fbpx

Израел спечели „Евровизия“, България остана 14-а

Written by on 13/05/2018

Израел спечели „Евровизия“, България остана 14-а

Израел спечели тазгодишното издание на песенния конкурс „Евровизия“. Нета изпревари конкурентите си с песента си „Toy“ и покани всички догодина в Йерусалим. България, въпреки че първоначално беше сочена за фаворит, остана на 14-о място. Челната тройка на конкурса оформиха Израел, Кипър и Австрия. Това подреждане стана ясно след вота на публиката, който се различаваше от този на националните журита. При тях фаворити бяха според подреждането си Австрия, Швеция, Израел, Германия и Кипър. При журитата България беше на 9-о място.

Именно вотът на журитата беше съобщен подробно. Според резултатите най-много – 10 точки, за България дадоха журитата от Ирландия и Финландия. 8 точки ни дадоха Албания и Молдова, 7 точки – Хърватия, Естония и Португалия, 6 точки – Швеция, Австрия и Грузия, 5 точки – Азербайджан, 4 точки – Чехия, 2 точки – Малта, Швейцария и Полша и 1 точка – Дания и Израел. При общия вот на публиката на първо място се класира Израел, на второ – Кипър, а на трето – Италия.

Междувременно излязоха и резултатите от полуфиналите. Според данните първият полуфинал, в който участваше и България, също е спечелен от Израел, а Кипър е на второ място. България е била 7-а. На сцената тази вечер излязоха Украйна, Испания, Словения, Литва, Австрия, Естония, Норвегия, Португалия, Великобритания, Сърбия, Германия, Албания, Франция, Чехия, Дания, Австралия, Финландия, България, Молдова, Швеция, Унгария, Израел, Холандия, Ирландия, Кипър и Италия. 20 страни се класираха от двата полуфинала. „Големите 5“ – Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия, както и домакинът Португалия, се включиха в надпреварата директно на финала.

Общо 43 страни участваха в конкурса, който се провежда за 63-и път.

Преди началото на конкурса обаче бяха раздадени допълнителни награди и България спечели една от тях, съобщава сайтът на конкурса Eurovision.tv.

Става дума за наградите на името на Марсел Безенсон, основателя на Евровизия. Те се връчват в три категории – за най-добра композиция, за фаворит на акредитираните за конкурса журналисти и за най-добро артистично изпълнение на песен.

Българската група Еquinox с парчето „Bones“ получи отличието в категорията за най-добра композиция заради оригиналното звучене и елементите на национална идентичност в музиката и текста.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.