fbpx

KWIAT и Тереза Маринова в грижата за детските очи и здраве

Written by on 17/06/2016

KWIAT и Тереза Маринова в грижата за детските очи и здраве

 

Стартира подготовката за ежегодната национална кампания за профилактика на детското зрение по инициатива на българските очила.KWIAT. През 2016 г. новият фокус на кампанията е спортът.

Освен традиционната подкрепа от Министерство на образованието и науката, тази година в грижата за зрението на децата в България ще се включи и Министерството на спорта, респективно някои от най-големите спортни федерации в страната. Информация за безплатния очен скрининг през есента (септември и октомври) ще достига до родителите и техните деца както чрез училищата в страната, така и чрез активните спортни клубове.

Известни спортисти, част от които подкрепиха кампанията и миналата година, като Тереза Маринова, също се ангажират с каузата за детското зрение. Спортният празник „Тереза Маринова и приятели“, който се състоя в края на месец май, беше първата инициатива, в рамките на която стартира тазгодишното партньорство наKWIAT.с известни спортисти и конкретно с Българска федерация по лека атлетика.

Надграждане на кампанията през 2016 г. има и по посока на броя училища, в които ще се разпространява информация за инициативата  –  безплатен очен скрининг. Чрез Министерство на образованието и науката ще се достига до училища, освен в 28-те областни града в страната, така също и до по-малките населени места.

Кампанията, насочена към решаване на проблема с липсата на ранна диагностика на детското зрение в България, ще се реализира за четвърта поредна година. По традиция, инициативата обединява усилията на оптичния бранш и държавните институции за създаване на условия за ефективна профилактика на детското зрение на ниво първично здравеопазване (превенция) в национален мащаб.

Основните цели на кампанията са популяризирането на необходимостта от редовна профилактика на детското зрение, ангажиране и активизиране на сътрудничеството между трите вида ключови специалисти в грижата за очното здраве: офталмолози, оптометристи и оптици, както и извършването на безплатен очен скрининг на деца в цялата страна.

В рамките на миналогодишната кампания през месеците септември и октомври 2015 г. в повече от 150 оптики в България над 15 000 деца преминаха безплатен скрининг на очите. Освен реално установените проблеми със зрението при конкретни деца, кампанията в голяма степен допринесе за повишаване на информираността на родители, учители и широката общественост относно здравето на детските очи.

Показателен за успеха и значимите резултати на социално отговорната кампанията през 2015 г. е фактът, че тя спечели първо място в PR приз 2016 в най-оспорваната категория „CSR проект  –  бизнес сектор“.

Източник: unison.bg


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.