fbpx

„Старата школа“ връща зрителя в зората на прехода

Written by on 14/06/2016

„Старата школа“ връща зрителя в зората на прехода

Днес разговаряме с Йордан Стоянов  –  режисьор, сценарист и продуцент на първия документален филм за историята на рап музиката в България  – „Старата школа“.

Какво е достатъчно, според него, да знаете за Йордан Стоянов? Той е щастлив човек, обичащ работата си! А какво по-хубаво нещо от това  –  да чуеш от млад човек, че работи онова, което го прави щастлив?

Надяваме се очакванията му, ако има такива, да бъдат не само оправдани, но и надхвърлени и „Старата школа“ да пожъне истински успех. И най-вече  –  трудът му да бъде оценен подобаващо и адекватно от феновете и хип-хоп артистите, независимо коя хип-хоп вълна са яхнали!

Ето го и целия разговор:

– Какви чувства поражда у Вас, г-н Стоянов, изречението: „Поздравления! Благодарение на Вас ние ще имаме първия документален филм за историята на рап музиката в България“?

– Бих се почувствал истински значим. Това би означавало,. че не просто съм разказал една история, а съм оставил нещо след. себе си Ще се радвам, ако благодарение на филма се изгради някакъв вид приемственост между поколенията, всеки ще знае какво е коствало на хората преди него да стигнат до там, където се намираме сега.

– Разкажете ни малко повече: Как се роди идеята да направите подобен филм, от който със сигурност имаше нужда?

– Всичко започна от фенщината, естествено. Когато бях тийнейджър, това ще да е около 2000-та, се зарибих по рап музиката и в частност по българския рап. Беше ми интересно как е започнало всичко, но нямаше почти никаква информация.

– След като влязох да следвам кинорежисура трябваше да снимам документален филм С.Ангел Балакчийски, операторът на „Старата Школа“, бяхме работили. по различни продукции, затова му предложих да снимаме заедно Той се изкефи на идеята и спомена, че познава Поета от „Н.И.Ш.Т.О!“. Именно запознанството ми с него доведе до началото на проекта. „Старата Школа“

– Какъв период от време ви отне да организирате и реализирате цялата продукция?

– Стартирахме снимачния период на филма не с кого да е, а със STARTERAs на 10-и октомври 2010. Днес, шест години по-късно, сме близо до финалния етап от постпродукцията.

– Представителите на старата школа оказаха ли ви подобаващо съдействие?

– Този филм нямаше да се случи, ако не бяха те! Всеки помага с каквото може. Освен да правят музика,. повечето от тях се занимават и със страничен бизнес. Благодарение на това всеки е удрял. по едно рамо на проекта под една или друга форма Трябва да оценим труда на участниците ,и хората около тях, да изровят прашасалите.VHS.касетки от мазетата и апартаментите на родителите си.

– Тийзърът вече е налице. Идеята се прие с отворени обятия както от феновете на музиката, така и от представителите на хип-хоп културата, позиционирани в различните вълни в жанра. Разкажете ни малко повече подробности за съдържанието на „Старата школа“, „от кухнята“, както се вика?

– „Старата школа“ проследява еволюцията на рапа в България, позовавайки се на личните истории на първите рап групи и изпълнители у нас за перипетиите, през които се е налагало да преминат. С тематичен саундтрак, редки архиви, неиздавани парчета и задълбочени интервюта с ветераните -.DJ Станчо, Васко Теслата, Гумени Глави, М`глата, Поета, Хазарта, Спенси редица други, „Старата Школа“ връща зрителя в зората на прехода, когато единственият музикален стил на пазара е естрада, а влизането на едно хлапе в звукозаписно студио, и то за да прави рап, граничи с абсурда.

– Разкажете ни и за екипа, с който успяхте да сътворите „Старата школа“…

– Бях чел интервю на един продуцент, в което той казваше, че ако имаш добра идея, хората не могат да ти откажат. Може да звучи наивно, но донякъде това е самата истина. Така на борда дойдоха.Константин Костадинов, монтажиста на филма,.Ясен Тошев, звук на терен,Костадин Кокаланов, дизайнера на логото на филма, и редица други, които се вкючиха безвъзмездно, а в последствие с тях станахме и добри приятели. Ако трябваше да плащам на всички тези хора, с които съм работил по „Старата Школа“ сигурно трудно бих си ги позволил. Радвам се, че имам такива приятели!

– Направата на подобен проект изисква ли голям финансов ресурс?

– Тук е мястото да благодаря на „Американска Фондация за България“, която ни повярва и ни подкрепи в началото на проекта.Такъв тип продукции се правят с доста голям бюджет. В случая „Старата Школа“ е независим филм, защото няма държавно финансиране. Правен е със собствени средства и с помощта на много приятели. Един вид от феновете за феновете. Това е и една от причините, поради които ни отне толкова време да се появим официално. Всеки от екипа работи по други проекти, а в свободното време движим „Старата Школа“.

– Колко е времетраенето на филма?

– В момента работим по точната дължина, но ще бъде пълнометражен със сигурност

– Как ще бъде разпространен?

– За момента нямаме договор с разпространител, затова смятаме да започнем по традиционния път – с филмови фестивали.

– Кога да очакваме пълната версия на „Старата школа“?

– До месеци… може и дванайсет.

Йордан Стоянов:.Може би тук е мястото да се обърна към читателитеАко имате архив от осемдестте и деведесетте години  –  VHS касети или снимки на участниците във филма и искате да ни помогнете можете да пишете на.staratashkolafilm@gmail.com. Притежателят на всеки архив, който влезе в „Старата Школа“ ще бъде акредитиран в надписите на филма. Моля не ни пишете за неща, които са излезли в интернет. Голяма част от тях са пуснати от нас.

Източник: hiphoparena.bg


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.