fbpx

Новият албум на Мира Кацарова с музика от любими филми излиза в края на май

Written by on 20/05/2016

Новият албум на Мира Кацарова с музика от любими филми излиза в края на май

Музиката в новия албум на Мира Кацарова разказва истории като във филм. Енергията и вдъхновението, с които е създаден и записан този проект, са неразривна част от всяка нота и дума, която звучи в „My Cinema“. Съзерцателен и едновременно с това изкючително отворен и комуникативен, проектът звучи единно и заедно с това всяка от пиесите носи своето специфично и различно усещане, има своята история и създава нови асоциации при следващо слушане.

…. My Cinema се появява две години, след като бе записан. Две години отне уреждането на авторските права за всички филмови теми, включени в диска. Две години, в които песните и посланията заживяха ведно, музикантите вградиха себе си в пиесите, съзряха заедно. До деня, в който Андреа Мориконе написа за адаптацията на любовната тема от „Ново кино Парадизо“ – „Amazing performance“. .

…. Маестро Мориконе е автор на тази пиеса и малцина знаят, че той е нейният фактически създател, тъй като е работил по саундтрака на филма заедно с баща си Енио Мориконе. В албума на Мира към музиката от „Ново кино Парадизо“ е добавен поетичният текст на Елин Рахнев и именно този прочит на една от най-красивите мелодии, създавани в историята на киното, но и една от най-често интерпретираните филмови теми, кара нейният автор да се свърже лично с Мира и да изкаже своите адмирации.

…. Докато албумът очакваше своя миг за среща с публиката, още една възхитителна певица изпрати своето най-високо признание за адаптацията към нейна песен  –  Сузана Бака сподели, че интерпретацията на Мира на песента De Los Amores е изключително красива. Макар и не от филм, тази композиция, както и няколкото авторски пиеси, които Мира избра да включи в „My Cinema“, са отражение на нейното усещане за филма на живота, който ние сами измисляме, създаваме и развиваме.

…. Останалте пиеси, вдъхновени от киното, които звучат в албума, са Smile на Чарли Чаплин от „Модерни времена“, магичната Cucurrucucu Paloma от „Говори с нея“ на Алмодовар, емблематичната песен Black Orpheus (Manha de carnаval) от едноименния филм, смятан за родоначалник на боса нова, фантастичната любовна мелодия от Un homme et une femme („Един мъж, една жена“) със същото заглавие. В диска на Мира може да се чуе и плътното присъствие на две композиции, вдъхновени от два от най-красивите филми на Вим Вендерс  –  „Криле на желанието“ и „Пина“. Към пиесата от втория филм Мира е добавила свой текст на френски и новата пиеса е озаглавена Le Tango Solitaire. Музикалният откъс, взет от „Криле на желанието“, пък, е допълнен също от авторски текст на Мира, като в песента звучат и прекрасните стихове на Петер Хандке, които са вплетени от Вендерс и във филма.

…. Първата среща на публиката с „My Cinema“ ще бъде на 24 май по време на Пролетния панаир на книгата в НДК, на щанда на издателство Колибри, което ще разпространява албума. От 25 май песните от него ще бъдат достъпни във всички дигитални платформи като iTunes, Spotify и т.н.

…. На 31 май албумът ще бъде представен с кратък концерт в Литературен клуб „Перото“, където музиката ще събере меломаните с почитателите на книгите и киното в един общ споделен миг, миг – празник на смисъла.

…. В „My Cinema“ музиката е любов и любовта е разказана на езика на музиката, подкрепена от филмите, които са оставили отпечатък върху толкова много хора, обединена около идеята да събере тези хора, да сподели общите им мечти…

Източник: bgradio

 

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3718-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИ ЕН КЕЙ МЕДИЯ ГРУП ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 42 500 лв. европейско финансиране и 7 500 лв. национално финансиране.


Начало: 21.03.2022 г.
Край: 21.06.2022 г.