Б.Т.Р. - 20 години на сцена, нов албум и нова песен довечера в зала "Универсиада"
Demo News
05.06.2014 | 12:42

Нова песен на Б.Т.Р. с участието на Стоян Янкулов-Стунджи ще чуят феновете на групата за първи път тази вечер на концерт в зала „Универсиада”.Парчето се казва „Сто надежди” и е част от дългоочаквания нов албум на групата „Защо”. В песента ще има и изпълнение на гайда от Кирил Николов. От Б.Т.Р. не за първи път се ориентират към народната музика. Групата експериментира с фолклорни елементи още в първия си албум на български език – „Б.Т.Р. ‘97”. В него музикантите включват народни напеви от различни части на България. „Ние никога не сме спирали да експериментираме.

Б.Т.Р. вече са на повече от 20 години и на концерта тази вечер ще изпълнят песни от цялата си дискография. В шоуто ще се включат и някои от българските музиканти, които през годините са помагали на групата и са участвали в нейните албуми. Публиката ще види на сцената пианиста Антоний Георгиев-Тонто от "Ахат”, както и Ясен Велчев от „Те”. На концерта ще свирят и квартет „Стрингс”. Мариана Попова ще изпълни заедно с Б.Т.Р. новата им обща песен „Несбъдване” в симфоничен аранжимент. 

Веднага след шоуто, на което Б.Т.Р. представят за първи път целия си нов албум „Защо”, ще станат ясни и имената на градовете, през които ще премине турнето на групата. Музикантите издават, че им предстоят поне 15 концерта. В края на месеца обаче групата по традиция ще бъде край Камен бряг, за да посрещне утрото на 1 юли с изпълнителя на July Morning Джон Лоутън

Според Наско младите рок музиканти в България имат шанс за развитие, но не бива да се поддават на масовата култура: „Бих ги посъветвал да продължават да вярват в нещата, които правят, а не да ги правят самоцелно или защото публиката харесва еди кой си стил. Това е изключително вредно в изкуството”. Певецът признава, че за успеха си трябва да имаш и известна доза шанс. Според него обаче шансът рано или късно каца на рамото на всеки човек и той трябва да е подготвен за това. 

За да успеят младите рок групи обаче, те имат нужда по някакъв начин да достигнат до публиката. Според вокалиста на Б.Т.Р. това се случва все по-трудно, защото, с изключение на няколко радиа и телевизии, у нас „все по-рядко човек може да се добере до българската музика”. Музикантът и преди е защитавал идеята за квота за български песни в родния ефир. Според него обаче срещу тази идея може да се обявят от Европейския съюз, защото все пак сме в общ пазар.