100 Кила за живота: "Това, че нямаш, не трябва да ти пречи да бъдеш”
Demo News
12.03.2018 | 17:17

Би ли се върнал в училище, ако си изградил достатъчно успешна кариера, макар и без заветната диплома? Отговорът е "да", или поне това би ни казал Явор Янакиев, по-популярен сред широката аудитория като 100 Кила.

През последните месеци рапърът гордо споделя с феновете си своите стъпки от голямата сцена към вечерното школо "Отец Паисий", където рестартира образованието си от 10-и клас, разказва "Монитор". Преди да се раздели в тийнейджърските си години с училището, Янакиев учел в Професионалната гимназия по електротехника и строителство в Търговище, където достига едва до 8-и клас. В рамките на само две години след това обаче сменя над 12 школа. Днес признава, че географията не е една от силните му страни, макар и последният изпит по предмета да го е изпратил от Варна към Северозападна България. Има добър успех обаче по информационни технологии.

Без да се самокоронясва като "модел за подражание" на подрастващите, за разлика от мнозина други представители на шоубизнеса у нас, фактът, че оценява ползите от образованието, го превръща точно в такъв. Парадоксално професията му на рапър доскоро му носеше коренно различна слава.

Янакиев успява многократно да докаже, че стрелянето напосоки с рими не върви ръка за ръка с грубоватото поведение и плиткоумните разсъждения.

Така например той беше изненадата на първия и единствен сезон на риалити предаването "Звездни стажанти". Нещо повече - разписа се и като големия победител. В рамките на шоуто успя да събере повече от 20 000 лв. за благотворителност, а след големия финал сумата нарасна почти тройно. Каузата, която Килата, както го наричат заклетите му фенове, подкрепи тогава, беше възстановяването на детския летен лагер в Аспарухово.

Разковничето, което изстреля Янакиев на върха на стажантската стълба, беше всъщност богатият му опит в търгуването на дребно

Преди да застъпи смело на музикалния фронт, рапърът е работил като продавач на сладолед, на царевица и на гевреци на плажа. До мантрата, че няма срамна работа, той достига след трудно детство, в което е изоставен от баща си, когато е едва на 13 г., а майка му заминава да живее и да се труди в Гърция. Така Явор остава само с брат си в родната Варна. "Това, че нямаш, не трябва да ти пречи да бъдеш”, категоричен е изпълнителят на "Газ до дупка".

Първи ръка в музикалния бранш му подава не кой да е, а пионерът в бранша Мишо Шамара. Отношенията им оттогава досега обаче претърпяха коренна промяна. 

Успехът на 100 Кила обаче е на лице. Само последната песен, която той пусна на пазара в края на миналата година - "Няма такава жена", е събрала над 13 милиона гледания в платформата за видеосподеляне YouTube. "С това парче искам да ви кажа да не се страхувате да покажате чувствата си пред тези, които обичате. Не се страхувайте да покажете слабостите си. Това според мен означава само едно – да притежавате голямо сърце, което пък само по себе си е сила! Усмихвайте се и вярвайте, че понякога е голям късмет, че не се случва това, което ни се иска!” - така носителят на четири награди "Рапър на годината" анонсира песента си. И въпреки че вече е врял и кипял дори в продуцирането, се зарича, че един ден ще продължи и с висше образование по специалността в Берлин. 

Докато името Явор Янакиев трудно се асоциира с един от най-успешните рапъри на родната сцена, то прякорът му 100 Кила определено се забива като стрела в ума на всеки меломан. Противно на интуитивната нагласа, че победителят от "Звездни стажанти" вкарва рими под псевдоним, сочещ цифрата на кантара, то историята е съвсем различна. Сценичното му име всъщност идва от хапливи другари и поговорки на варненски жаргон. "Аз съм от Варна. И там, когато някой много често ти опъва нервите, сякаш ти стоварва 100 кила проблеми на гърба. Аз имам няколко познати, които редовно ме нервят, и аз все им повтарям, че са ми хвърлили 100 кила на гърба. И така ме кръстиха 100 Кила", обяснява неведнъж в интервюта талантът от квартал Аспарухово. Изпълнителят на "Няма такава жена" обаче не се обижда от различните предположения относно псевдонима му, защото самият той го приема "с голям кеф".